NOS Sport nieuws

Abonneren op feed NOS Sport nieuws
NOS Sport
Bijgewerkt: 30 min 14 sec geleden

Open training Feyenoord maakt duidelijk: niét zingen en juichen wordt moeilijk

wo, 05/08/2020 - 13:34

Onder luid gezang van zo'n 1.800 supporters heeft Feyenoord z'n eerste openbare training afgewerkt in De Kuip. Om 11.00 uur betrad trainer Dick Advocaat samen met zijn staf het veld, gevolgd door de selectie van de Rotterdammers.

Meteen werd dus al duidelijk dat de voorgenomen maatregelen van het kabinet om de coronacrisis te beteugelen in het betaald voetbal lastig te hanteren zijn. Supporters mogen niet schreeuwen en zingen in de stadions, maar bij de opkomst van de spelersgroep woensdagochtend werd luidkeels het clublied gezongen.

Tijdens de anderhalf uur durende training werd daarna ook af en toe gezongen door de supporters, die op anderhalve meter van elkaar zaten.

Steven Berghuis ontbrak woensdag nog. De aanvoerder is herstellende van een longinfectie en traint nog apart van de groep. Ook Justin Bijlow, Luis Sinisterra, Tyrell Malacia en aanwinst Christian Conteh waren niet aanwezig op het veld van De Kuip.

Feyenoord speelt zondag in eigen huis een oefenwedstrijd tegen stadsgenoot Sparta. Daar zullen 7.000 fans bij zijn. Donderdag zou daar nog wel verandering in kunnen komen, als premier Mark Rutte een persconferentie geeft met nieuwe updates over het coronavirus.

Tourfavorieten treffen elkaar nu al in Ventoux Challenge, Tour de L'Ain en Dauphiné

wo, 05/08/2020 - 12:44

Waar vroeger de renners zich via de Dauphiné of de Ronde van Zwitserland voorbereidden op de Tour de France, is er dit jaar vanwege de herindeling van de kalender een andere route. De favorieten kunnen elkaar de komende weken niet ontlopen.

Via de drie koersen de Route d'Occitanie, de Tour de l'Ain en de Dauphiné proberen de klassementsmannen zich nu klaar te stomen voor de Tour, die start op 29 augustus in Nice.

De afgelopen dagen lieten enkele Tourfavorieten zich al zien in de Route d'Occitanie. In de koninginnenrit naar de Col de Beyrède kwamen de jonge honden Egan Bernal en Pavel Sivakov als nummers één en twee over de streep.

De 23-jarige Colombiaan pakte meteen de leiderstrui, terwijl zijn Russische leeftijd- en ploeggenoot Sivakov zich achter hem op de tweede plaats nestelde. Die plekken wisten de Ineos-renners een dag later, tijdens de slotrit, vast te houden.

Dat de twee jonkies het zo goed deden, was geen verrassing. Wat vooral opviel, is dat viervoudig Tourwinnaar Chris Froome pas vijf minuten later over de streep kwam. De 35-jarige Brit werd uiteindelijk 35ste in de einduitslag.

Voormalige Route du Sud

Andere potentiële Tourfavorieten stonden ook aan de start in de voormalige Route du Sud. Thibaut Pinot werd vierde en Bauke Mollema vijfde, gevolgd door Richie Porte, Warren Barguil en Romain Bardet.

Maar Bernal maakte de meeste indruk. "Ik voel me erg goed", vertelde de Colombiaan. "En dat is voor mij heel belangrijk." De kopman van Ineos, die ook de puntentrui en het jongerenklassement greep, loofde de aanpak van zijn ploeg.

En daarmee doelde hij ongetwijfeld ook op het knechtwerk van Froome. De Brit stelde blij te zijn een bijdrage aan het behaalde resultaat te kunnen leveren. "Maar over mijn rol in de Tour kan ik nog weinig zeggen...".

Het is immers nog maar de vraag of Froome van zijn ploeg voor een vijfde Tourzege mág strijden. Naast Bernal lijkt ook Geraint Thomas, Tourwinnaar in 2018, de beoogde kopman van Team Ineos.

De Tour de l'Ain, die eind deze week begint, heeft een indrukwekkend startveld. Het is vooral uitkijken naar de ontmoeting tussen Jumbo-Visma en Team Ineos, die allebei hun drie Tour-kopmannen sturen.

Team Ineos stelt met Froome, Bernal en Thomas drie Tourwinnaars op. Jumbo-Visma heeft zijn hoop gevestigd op Steven Kruijswijk, Tom Dumoulin en Primoz Roglic.

Aangezien Nairo Quintana en Bauke Mollema ook in de Ain rijden, kan het zomaar gebeuren dat de gehele topvijf van de komende Tour volgende week al de degens kruist.

Twaalf WorldTour-ploegen

De Franse rittenkoers werd vorig jaar gewonnen door Thibaut Pinot. In een iets verder verleden was er ook Nederlands succes: Bert-Jan Lindeman won in 2014 en twee jaar later was Sam Oomen de beste. Vorig jaar stonden er drie WorldTour-ploegen aan de start, dit jaar zijn het er liefst twaalf.

De Tour de l'Ain start komende vrijdag in Montréal-la-Cluse en eindigt zondag op de top van de Grand Colombier.

De Dauphiné, die woensdag 12 augustus begint, is de laatste 'staredown' tussen de topfavorieten. Waar normaal gesproken het peloton zich verdeelt tussen de Dauphiné en de Ronde van Zwitserland, reist nu iedereen direct af naar Frankrijk. In de Dauphiné wordt er al veel duidelijk over de krachtsverhoudingen die we in de Tour de France gaan zien.

Naast de blokken van Team Ineos en Jumbo-Visma komt in de Dauphiné nagenoeg het hele Tourpeloton samen. Mollema, Pinot, Quintana, Romain Bardet, Tadej Pogacar, Mikel Landa en Miguel Angel Lopez maken de lijst van topfavorieten alleen maar imposanter en publiekstrekkers Julian Alaphilippe en Peter Sagan laten zich ook voor het eerst echt zien.

Ventoux

Een deel van het peloton speldt donderdag al een rugnummer op, voor de tweede editie van de Mont Ventoux Dénivelé Challenge. Een eendaagse koers met finish, zoals de naam al doet vermoeden, op de Mont Ventoux. Mollema, Bardet, Quintana en López kunnen dan al aantonen of er met hen rekening gehouden moet worden.

Verontschuldigingen turnbond Nieuw-Zeeland na klachten misbruik

wo, 05/08/2020 - 12:14

De gymnastiekunie van Nieuw-Zeeland heeft woensdag verontschuldigingen gemaakt richting de turnsters die zeggen in het verleden slachtoffer te zijn geweest van lichamelijk en psychologisch misbruik. Ook komt er onafhankelijk onderzoek.

"We erkennen deze klachten, betreuren het ten zeerste en verontschuldigen ons voor eventuele schade aan atleten", aldus de bond, die stelt pas sinds kort op de hoogte te zijn van de beschuldigingen.

Machtsmisbruik

Media in Nieuw-Zeeland lieten de laatste tijd een aantal oud-turnsters aan het woord over de misstanden. Daarin werd ook verteld dat sprake was van machtsmisbruik. Turnsters zouden niet worden geselecteerd voor grote toernooien als ze met de beschuldigingen naar buiten zouden treden.

De meeste oud-turnsters deden hun verhaal anoniem. Olivia Jobsis, die Nieuw-Zeeland onder meer vertegenwoordigde bij de Melbourne Commonwealth Games in 2006, deed haar verhaal wel in alle openbaarheid. Ze vertelde dat meisjes en jonge vrouwen op lange termijn mentale en fysieke schade hebben opgelopen vanwege de manier waarop ze waren behandeld.

Formule E begint aan 'meest intense seizoensfinale in geschiedenis van autosport'

wo, 05/08/2020 - 12:06

Het circuit dat is aangelegd op de voormalige luchthaven Tempelhof in Berlijn is de komende negen dagen het decor voor de herstart en tevens afronding van het Formule E-seizoen.

Op het moment dat het huidige seizoen werd stilgelegd vanwege de coronapandemie waren er zes van de oorspronkelijk veertien races verreden. De organisatie van het kampioenschap voor elektrische sportauto's besloot daarop het seizoen af te maken met zes races in Berlijn. De "meest intense seizoensfinale in de geschiedenis van de autosport", zoals de raceklasse van de elektrische sportauto's het omschrijft.

Strikte hygiënevoorschriften

Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan is er geen publiek toegestaan en moeten de 24 coureurs en alle betrokkenen bij de teams zich houden aan strikte hygiënevoorschriften. Maandag werden 1.421 coronatesten afgenomen en dinsdag bleek dat er twee mensen besmet zijn.

"Nu zijn de regels nog verder aangescherpt, ik draag nu mondkapje én een beschermingsbril", aldus Nyck De Vries, naast Robin Frijns een van de twee Nederlanders in de Formule E.

De Vries heeft zich de afgelopen tijd in afzondering voorbereid op de rest van het seizoen. "Zes races in negen dagen, dat zal fysiek behoorlijk zwaar zijn. Maar het is voor iedereen hetzelfde. Het is zonder meer een uitdaging, want we rijden nu in negen dagen meer races dan we dit hele jaar hebben gedaan."

Om de coureurs toch afwisseling te geven, wordt het circuit na iedere twee races aangepast. Er wordt begonnen met rijden in tegengestelde richting, daarna volgen er races in de normale rijrichting en dan nog twee op een circuit met aanpassingen in de bochten.

De Vries zal ook even moeten wennen aan de ondergrond. "Het zijn allemaal betonnen platen. Die liggen wel redelijk strak tegen elkaar aan, maar een gladde baan is het niet. Het zal zeker een aanslag zijn op de banden", aldus de coureur, die vorig jaar november debuteerde in de Formule E met de zesde plaats in de E-Prix van Diriyah in Saudi-Arabië.

Dag tot dag

"Het is moeilijk te zeggen wat je ervan kunt verwachten; ik bekijk het van dag tot dag en race voor race. Het is wel zo dat ieder foutje nu meteen afgestraft wordt. Want als er iets mis is met de afstelling van de auto bijvoorbeeld, dan is er nauwelijks tijd het aan te passen", zegt De Vries.

Bekijk hieronder een video over hoe de Formule E in zijn werk gaat.

'Turnbond verzweeg in 2015 onderzoek geestelijke en fysieke mishandeling'

wo, 05/08/2020 - 08:41

Sinds de schuldbekentenis van trainer Gerrit Beltman is het in de Nederlandse turnwereld bijzonder onrustig. Na enkele nieuwe getuigenissen over fysieke en geestelijke mishandeling door turntrainers, die nu nog in dienst zijn van turnbond KNGU of betrokken zijn bij het olympisch project, is het topsportprogramma volledig stilgelegd.

Volgens de Volkskrant zijn de misstanden in de Nederlandse turnwereld tussen 2013 en 2014 al scherp in kaart gebracht door een onderzoek van drie wetenschappers: Annelies Knoppers (Universiteit Utrecht), Froukje Smits (Hogeschool Utrecht) en Frank Jacobs (Haagse Hogeschool). In totaal werden 36 personen (14 turnsters, 12 ouders, 5 coaches en 5 bestuurders) geïnterviewd.

Het onderzoek was een reactie van de bond op een serie schokkende artikelen over misstanden in de turnwereld.

Turnonkruid

In januari 2015 kwam het rapport van de wetenschappers uit onder de titel 'Turnonkruid, gemaaid maar niet gewied'. Maar dit stuk werd volgens de krant intern gehouden. Onduidelijk is of het een doofpotactie betrof.

De buitenwereld kreeg niets mee van de gebundelde misstanden, conclusies en oplossingen, schrijft de krant. Er was geen openbare presentatie, wel twee bijeenkomsten voor genodigden, in een hotel in Bunnik in november 2014 en in januari 2015. Zelfs insiders van het turnen waren lang onwetend. "Het was geheim", aldus een toptrainer die het 55 pagina's tellende document slechts via via wist te bemachtigen.

Respondenten toch bijgepraat

Het onderzoek gebeurde in opdracht van de KNGU en Veilig Sportklimaat (VSK). Toen het rapport er lag, kregen de onderzoekers te horen dat het document niet vrijgegeven mocht worden.

Onderzoeker Smits: "Omdat we dat niet rechtvaardig vonden naar de respondenten die ons geholpen hadden (...), hebben we onze respondenten aangeboden om gesprekken te voeren om te vertellen wat we geconcludeerd hadden en uitleg te geven. We hebben deze respondenten op de universiteit ontvangen en zijn bij mensen thuis geweest."

Weet niet meer

Toenmalig voorzitter Jos Geukers zegt tegen de Volkskrant zich het rapport 'vaag' te kunnen herinneren. "Ik weet bij god niet meer wat er in stond. Ik was druk met de financiële problemen van de KNGU."

Op 29 juli was oud-voorzitter van de KNGU, Jos Geukers, te gast in Nieuwsuur. Daar vertelde hij dat de "er in de periode tussen de Olympische Spelen van Londen (2012) en Rio de Janeiro (2016) al heel veel veranderd is in de Nederlandse turnwereld".

Mollema is bezig 'topniveau te benaderen' richting Tour de France

wo, 05/08/2020 - 07:19

Aan het eind van deze maand moet de Tour de France gereden worden. Bauke Mollema ligt goed op koers om straks in Frankrijk een prominente rol te spelen.

"De benen zijn goed uit de coronapauze gekomen", zei de Nederlander van de Trek-Segafredo-ploeg bij Langs de Lijn En Omstreken op NPO Radio 1, nadat hij tweede was geworden in de slotrit van de Route d'Occitanie. In het klassement werd hij vijfde op een minuut van Egan Bernal, de Colombiaan die vorig jaar de Tour won.

Mollema wil niet te vroeg juichen: "Deze koers is niet echt te vergelijken met de Tour, want dit was maar vier dagen. Maar ook Bernal is goed uit de startblokken, het niveau was heel hoog."

In 2013 werd Mollema zesde in de Tour, kan hij die prestatie dit jaar verbeteren? Of mikt hij op etappezeges? "Ik kijk in eerste instantie naar het klassement. Daarin wil ik zo hoog mogelijk eindigen. Ik lig op schema om mijn topniveau te benaderen."

Mollema ziet Froome worstelen

Van viervoudig Tour-winnaar Chris Froome, die lang moest revalideren van een zware valpartij, denkt Mollema weinig te duchten te hebben. De 35-jarige Brit reed ook mee in de Route d'Occitanie, maar daarmee is alles gezegd.

Mollema: "Het gaat heel lastig voor hem worden. Hij is nog lang niet op het niveau waarop hij moet zijn en ooit zat. En dan heeft hij in zijn eigen ploeg (Team Ineos) ook nog kanshebbers Bernal en Geraint Thomas rijden. Ik moet nog zien of Froome de Tour überhaupt gaat rijden."

In aanloop naar de Tour de France rijdt Mollema nog de Tour de l'Ain (7-9 augustus) en de Ronde van Lombardije (15 augustus). De Tour begint op 29 augustus aan de Côte d'Azur.

In de weken voor de Tour de France van 2014 volgden we Bauke Mollema en Laurens ten Dam - alias 'Bau en Lau' - uitgebreid in de Sierra Nevada in Spanje en in het Amerikaanse Truckee.

Laat de Europa Cup-avonden met Oranje-internationals maar komen

wo, 05/08/2020 - 06:13

Vanaf vanavond zal er de rest van de maand bijna iedere dag weer Europees voetbal te zien zijn. Over twee dagen maakt de Champions League een herstart, de Europa League gaat vandaag en morgen al verder.

Bij de laatste zestien van de Europa League zitten niet de minste clubs: Manchester United, Internazionale, Bayer Leverkusen, Sevilla FC en AS Roma bijvoorbeeld.

Om 18.55 uur beginnen er vanavond twee duels en om 21.00 uur weer twee. Die volgorde herhaalt zich donderdag.

Vanaf de kwartfinales, die op 10 en 11 augustus zijn, wordt er vanwege het coronavirus op neutraal terrein in Duitsland gespeeld. De finale zal op 21 augustus in Keulen worden afgewerkt.

United-coach Solskjaer gebrand op prijs

United is na de derde plaats in de Premier League een van de kanshebbers op de eindzege in de Europa League. Een prijs zou volgens coach Ole Gunnar Solskjaer veel los kunnen maken in de selectie.

"Met dit team een prijs pakken, is een belangrijke stap. Het tijdperk van landstitels onder Alex Ferguson begon ook met het winnen van de FA Cup. Na mijn eerste prijs als speler werd ik ook gretiger, je weet dan hoe geweldig het voelt om iets te winnen", aldus de Noor.

United werd voor het laatst kampioen in 2013, maar won met Louis van Gaal nog wel de FA Cup in 2014 en in 2017 met José Mourinho de Europa League door in de finale Ajax te verslaan.

Dat was het Ajax van coach Peter Bosz, die nu bij Leverkusen zit. In de Duitse competitie greep hij net naast een Champions League-ticket voor komend seizoen, maar als hij de Europa League wint komt hij alsnog het kampioenenbal binnen.

Veel (potentiële) Oranje-internationals

Bondscoach Ronald Koeman zal deze maand ongetwijfeld veelvuldig afstemmen op de Europa League-wedstrijden. Er komt immers een keur aan (potentiele) Oranje-internationals voorbij.

Zoals Luuk de Jong bij Sevilla, Stefan de Vrij bij Internazionale (gisteren gekozen tot beste verdediger in Italië), Justin Kluivert bij AS Roma, Wout Weghorst bij Wolfsburg, Timothy Fosu-Mensah en Tahith Chong bij United en Daley Sinkgraven bij het Leverkusen van coach Peter Bosz.

En dan zien we ook nog Bast Dost bij Eintracht Frankfurt, Ricky van Wolfswinkel en Jasper van der Werff bij Basel en Eljero Elia bij Basaksehir.

Fulham verstoort sprookje Brentford in lucratiefste wedstrijd op aarde

di, 04/08/2020 - 23:24

Fulham keert na een jaar op het tweede niveau terug in de Premier League. In een matig duel in een leeg Wembley werd de West-Londense rivaal Brentford na verlenging op de knieën gedwongen: 2-1.

De promotie naar de Premier League levert naar schatting zo'n 160 miljoen pond (zo'n 180 miljoen euro) op aan televisiegelden.

Fulham doet het weer

Voor Fulham was het de tweede keer in drie jaar dat het de lucratiefste wedstrijd in het internationale voetbal weet te winnen. In 2018 versloeg het Aston Villa met 1-0 dankzij een goal van Tom Cairney.

Trainer Scott Parker, destijds nog assistent-coach, gaf liefst negen spelers van toen een basisplaats. Voor Brentford, dat op de laatste speeldag directe promotie misliep, was het de eerste keer dat ze op Wembley om een plek in de Premier League streden.

Dat verschil in ervaring was te merken in de eerste helft. Fulham had de touwtjes stevig in handen, al kwam het maar tot een echte kans. Uitblinker Neeskens Kebano, vernoemd naar Johan Neeskens, bediende spits Joshua Onomah, maar die zag zijn schot gestopt.

Brentford, een van de best voetballende ploegen van de Championship, kwam er geen moment aan te pas. Na rust was het duel meer in evenwicht, maar kansen bleven spaarzaam.

De verlichting voor Fulham kwam in de toegevoegde tijd van de eerste verlenging, al had het daar wel de hulp van Brentford-doelman David Raya voor nodig.

Linksback Joe Bryan deed alsof hij een vrije trap voor het doel wilde slingeren, maar krulde de bal in plaats daarvan rechtstreeks in de hoek. Doelman Raya, die ver uit zijn doel was gekomen, droop met het schaamrood op de wangen af.

Direct na de goal kwam Halil Dervisoglu, in de winterstop opgepikt bij Sparta Rotterdam, in het veld voor Brentford. Maar ook de Rotterdammer kon geen gaatje vinden in de hechte defensie van Fulham.

Sterker, kort voor tijd maakte Bryan - die dit seizoen pas een keer had gescoord - zelfs 2-0 na een fraaie combinatie. In de slotminuut maakte Henrik Dalsgaard met het hoofd nog wel de 2-1, maar tijd voor een wonderbaarlijke comeback was er niet.

Fulham speelde van 2001 tot 2014 in de Premier League en bereikte in 2010 zelfs de finale van de Europa League.

In 2013/2014, een seizoen dat begonnen werd met Martin Jol en René Meulensteen als coaches, degradeerde de Londense club. De terugkeer in 2018 bleek van korte duur, maar komend seizoen krijgt Fulham een nieuwe kans.

Bittere pil

Voor Brentford was de nederlaag een bittere pil. De cultclub groeide in de afgelopen seizoenen, mede dankzij de nadruk op wetenschap en statistieken, uit tot een van de beste ploegen in de Championship. En dat mag een wonder heten.

Brentford (opgericht in 1889) speelde in de 130-jarige historie namelijk slechts vijf seizoenen op het hoogste niveau. Dat hadden er meer kunnen zijn als de Tweede Wereldoorlog geen roet in het eten had gegooid.

Van 1935 tot 1939 speelde Brentford in de top van het Engelse voetbal. Na de oorlog waren de spelers van 1939 op leeftijd en Brentford degradeerde naar het tweede niveau.

Pas in 2014, na een zwerftocht door de lagere divisies, slaagde de club erin om te promoveren naar de Championship, het tweede niveau van Engeland. Daar zal het komend seizoen dus opnieuw in uitkomen.

AD-journalist Sjoerd Mossou, die ooit vlakbij Griffin Park woonde en in dit artikel vertelde waarom Brentford zo'n bijzondere club is, zag al snel het positieve in van de nederlaag.

Manchester City neemt Spaans talent Torres over van Valencia

di, 04/08/2020 - 21:31

Manchester City heeft zich versterkt met Ferran Torres. De nummer twee van de Premier League heeft naar verluidt 23 miljoen euro betaald voor de twintigjarige vleugelaanvaller.

Torres, die als een van de grootste Spaanse talenten geldt, heeft een contract getekend voor vijf jaar. "Elke speler wil betrokken zijn bij aanvallende teams en Manchester City is een van de meest aanvallende clubs in het voetbal", liet Torres weten op de website van de Engelse club.

De technisch directeur van Manchester City ziet veel potentie in Torres. "Hij is jong en ontwikkelt zich nog steeds. Hij is snel, direct, kan met één beweging ruimte creëren en is in staat om een wedstrijd te beslissen. Ik denk dat dit de perfecte plek is voor hem om zich te ontwikkelen en met Pep (Guardiola, red.) aan het roer kan hij zijn spel naar een hoger niveau tillen."

De Spaanse jeugdinternational brak afgelopen seizoen door als basisspeler bij Valencia. Hij speelde dit seizoen 34 keer in La Liga en was vier keer trefzeker. Torres was de eerste speler geboren na 2000 die minuten maakte in La Liga.

Torres stond ook op het veld bij de Champions League-wedstrijd tegen Ajax (1-0 winst voor Valencia). Hij gaf de assist bij het winnende doelpunt van Rodrigo. Het betekende voor Ajax uitschakeling in de Champions League.

Ook Aké op weg naar City

Manchester City-coach Guardiola is ook nog op zoek naar versterking in de verdediging. Volgens verschillende Britse media zou de Engelse club al rond zijn met dertienvoudig Oranje-international Nathan Aké. De 25-jarige verdediger zou zo'n veertig miljoen pond (44 miljoen euro) kosten.

Ook titelhouder Nadal slaat US Open over: 'Reis voorlopig liever niet'

di, 04/08/2020 - 20:37

Hij had het al min of meer aangekondigd, maar nu is het officieel: Rafael Nadal zal niet meedoen aan de US Open. Coronavirus of niet, het grandslamtoernooi begint op 31 augustus in New York.

"Dit is een beslissing die ik nooit had willen nemen, maar dit keer volg ik mijn hart. Voorlopig wil ik liever niet reizen. Het lijkt er niet op dat we het coronavirus onder controle hebben", laat de 34-jarige Spaanse titelhouder op Twitter weten.

Nadal gaat verder: "De ingekorte tenniskalender is barbaars als je weet dat we vier maanden niet gespeeld hebben. Hoe dan ook, ik waardeer alle moeite die iedereen erin stopt."

Nick Kyrgios en Ashleigh Barty (de nummer een van de vrouwen) trokken zich uit angst voor het coronavirus eerder ook al terug voor de US Open en Roger Federer zal vanwege een knieblessure niet van de partij zijn.

Bertens wel op deelnemerslijst

Alle andere toppers staan wel op de vandaag gepubliceerde deelnemerslijst, dus ook Kiki Bertens. Dat betekent overigens niet dat de spelers zich in een later stadium niet meer kunnen terugtrekken.

Rafael Nadal won vorig jaar voor de vierde keer in zijn carrière de US Open. In de finale versloeg hij de Rus Daniil Medvedev in vijf sets.

Voor Nadal is de weg nu wel vrij naar zijn geliefde Roland Garros, dat twee weken na de US Open begint. Als er in Parijs tenminste gespeeld wordt, want eerder vandaag werd ook bekend dat het grote graveltoernooi van Madrid niet doorgaat.

Djokovic wrijft in zijn handen

Oud-tennisster Kristie Boogert denkt dat Novak Djokovic in zijn handen wrijft bij de afwezigheid van Nadal en Federer in New York. Hij kan daar zijn achttiende grandslamtitel behalen en inlopen op Federer (20) en Nadal (19).

"Ik denk dat hij enorm gebrand is op dat record. Djokovic is ook al driftig aan het trainen in Spanje. Hij heeft daarvoor zelfs al de US Open-ballen besteld", aldus Boogert op NPO Radio 1.

Bernal eindwinnaar Route d'Occitanie, Mollema tweede in slotrit

di, 04/08/2020 - 20:04

Egan Bernal heeft de Route d'Occitanie op zijn naam geschreven. De Colombiaan van Ineos zag in de slotrit de oranje leiderstrui niet meer in gevaar komen.

De vierde rit voerde de renners over 195 kilometer van Lectoure naar de bedevaartplaats Rocamadour en telde twee beklimmingen van de derde categorie. De Italiaan Fausto Masnada bleef als laatste over van een kopgroep, waar ook Nick van der Lijke deel van uitmaakte, maar werd in de slotmeters bijgehaald.

Op de heuvelachtige aankomst bleek de Fransman Benoît Cosnefroy de sterkste. Bauke Mollema kwam als tweede over de finish, voor Thibaut Pinot en Egan Bernal. Chris Froome werd 71ste op 4.07.

Achter eindwinnaar Bernal is Pavel Sivakov als tweede geëindigd in het eindklassement. Aleksandr Vlasov werd derde. Mollema sloot de etappekoers af als vijfde.

Lukkien heeft ambitie met Emmen: 'Geflirt met Padt was geen Groningen pesten'

di, 04/08/2020 - 19:03

In het eerste seizoen na de onverwachte promotie was FC Emmen de knuffelclub van de eredivisie. Elke zege op De Oude Meerdijk werd bejubeld alsof het de laatste was op het hoogste niveau. Maar Emmen haalde het.

In het tweede jaar begon Emmen op een normale eredivisieclub te lijken. De bescheiden Drentse club nam de gok met twintig nieuwe spelers en dat pakte goed uit.

En nu, aan de vooravond van het derde jaar op het hoogste niveau, opent Emmen de aanval op de noordelijke concurrentie. "We moeten niets", relativeert succescoach Dick Lukkien. "Maar we hebben ambitie en willen doorgroeien. Dat we onszelf willen verbeteren is klip en klaar."

Ooit gold Emmen als satellietclub van FC Groningen, tegenwoordig flirt het openlijk met de aanvoerder van de FC. "Het werd even heel hectisch hier in het noorden. Hoe haalde Emmen het in het hoofd om met Sergio Padt te praten?", doelt Lukkien op de commotie in traditionele en sociale media.

"Nou, we hebben geïnformeerd naar zijn status, maar hij heeft de keuze gemaakt om bij Groningen te blijven."

'Geen sprake van Groningen pesten'

Lukkien, die jarenlang als assistent werkte bij FC Groningen, staat er zakelijk in. "Van Groningen pesten was absoluut geen sprake. We - ik in ieder geval - hebben het beste voor met Groningen, een prachtige club. Maar wij willen ook vooruit."

Voor Padt, niet lang geleden nog lid van de selectie van Oranje, zou minimaal een miljoen op tafel worden gelegd aan transfersom. Na de promotie investeerde Emmen 50.000 euro in de spelersgroep, vorige zomer werd 500.000 euro aan transfersommen betaald voor twintig spelers.

Inmiddels is een miljoen voor een speler niet per se onmogelijk. "Ik ben niet de financiële man van Emmen", lacht Lukkien de suggestie weg. "Tuurlijk, geld is belangrijk. Maar het gaat spelers niet alleen om het geld, maar ook om het perspectief dat je kunt bieden. En ze zien dat het bij Emmen wel lekker voetballen is."

Als voorbeeld noemt hij Simon Tibbling. De behendige Zweed maakte twee seizoenen lang een prima indruk op het middenveld van Groningen, maar koos na mindere ervaringen bij Brondby en zijn oude club Djurgarden voor Emmen. "Simon had bij veel clubs veel meer kunnen verdienen, maar hij koos voor Emmen om zijn carrière een impuls te geven."

Hetzelfde zou je kunnen zeggen van Caner Cavlan, die Emmen vorig zomer 750.000 euro opleverde en nu voor iets meer dan de helft terugkeert van Austria Wien.

Qua aanwinsten staat de teller inmiddels alweer op vijf. "Maar we zijn er ook dertien kwijt hè", relativeert Lukkien. "Sekou Sidibé (Jong PSV) stond al lang op ons lijstje. Behadil Sabani speelde in het tweede van Borussia Mönchengladbach en trainde al een tijdje mee. Alleen Bernadou was niet een jongen die we veel hebben zien spelen. Hij kwam opeens op de markt en wij denken dat hij een goede speler kan worden."

Bernadou ligt niet meer wakker van PSG

Dat Lucas Bernadou, een 19-jarige Franse middenvelder afkomstig van Paris Saint-Germain, ooit in Emmen terecht zou komen was niet erg waarschijnlijk. "Het is een mooi stadje", glimlacht hij wat ongemakkelijk. "Er is een fijn plein met restaurants. En ik heb natuurlijk al veel gehoord over de dierentuin."

Met zijn kleine gestalte lijkt Bernadou wel een stand-in van Sergio Peña, de smaakmaker aan de Meerdijk afgelopen seizoen. "Mijn vrienden kenden de club niet en vroegen in welk land het was. Ik ga alles geven om aan speeltijd te komen."

Dat klinkt opvallend bescheiden voor iemand die een paar maanden geleden nog een trainingsveld deelde met Kylian Mbappé, Edinson Cavani en Neymar. Bernadou schudt zijn hoofd.

"Ik heb maar een paar keer met Neymar getraind en niet echt de kans gehad om hem te spreken. Ik speelde in het tweede elftal. Paris Saint-Germain heeft het tweede elftal opgedoekt en ik was einde contract. Emmen is dus echt een kans voor mij."

Favoriete club: Bordeaux

In de eredivisie zou de frêle Bernadou tot zijn recht moeten komen. "Het is niet alleen fysiek. Het gaat om korte passjes, tactiek, spelintelligentie, alles in de kleine ruimte", somt hij op. "Het is een mooie competitie."

Dus rijpen in Emmen en dan terug naar Parijs? Is dat het plan? "Niet echt. Dat zou duidelijk een enorme stap zijn. Ik lig er niet meer wakker van. Ik heb nu andere clubs in mijn hart."

Welke? In de eerste plaats Bordeaux. En tegenwoordig misschien ook wel een beetje Emmen.

Frans kunstschaatsen schrikt op: aanranding, intimidatie en mishandeling

di, 04/08/2020 - 18:57

Het Franse ministerie spreekt van een "ongeëvenaard schandaal". Onderzoek heeft uitgewezen dat meer dan twintig Franse kunstschaatscoaches zich schuldig hebben gemaakt aan aanranding, intimidatie of mishandeling.

De zaak werd in februari aan het rollen gebracht toen voormalig Frans kampioene Sarah Abitbol in haar boek uit de doeken deed dat ze tussen 1990 en 1992 werd verkracht door haar coach Gilles Beyer. Ze was toen een tiener.

Alle ogen op Gailhaguet

Het hoofd van de Franse schaatsfederatie, Didier Gailhaguet, stapte na de onthulling van Abitbol op. Hij ontkende dat hij haar coach de hand boven het hoofd had gehouden.

Gailhaguets functie bij het Franse Olympisch Comité staat nu ook onder druk, maar vooralsnog wil hij van geen wijken weten. "De mensen die om mijn vertrek roepen, zou ik om iets meer fatsoen willen vragen."

In het spoor van Abitbol getuigden meer schaatssters over seksueel geweld van coaches over een periode van dertig jaar. Drie coaches werden al veroordeeld tot gevangenisstraf, maar het schandaal blijkt nu dus nog groter te zijn.

Daarnaast bleek alcohol een groot probleem te zijn bij sommige coaches.

Dit jaar geen stralende Bertens in Madrid; graveltoernooi afgelast

di, 04/08/2020 - 18:21

Schitteren bij het prestigieuze Madrid Open, dat zit er dit jaar niet in voor Kiki Bertens. Het graveltoernooi voor mannen en vrouwen, dat op 12 september zou beginnen, is afgelast.

De opkomst van het coronavirus in de Spaanse hoofdstad gooide - opnieuw - roet in het eten. Normaal gesproken vindt het evenement in mei plaats. "We moeten onze verantwoordelijkheid nemen", liet de organisatie weten.

Bertens kan alleen maar winnen in Madrid

Bertens veroverde vorig jaar haar grootste titel tot dusverre bij het Madrid Open, dat qua prestige net achter de grandslamtoernooien zit. Het leverde haar toen ook de vierde plaats op de wereldranglijst op.

Ook de virtuele versie van het Madrid Open, die tijdens de eerste piek van de coronacrisis werd georganiseerd, werd achter de spelcomputer gewonnen door Bertens.

Het Madrid Open zou direct na de US Open plaatsvinden en was op de krappe kalender een opmaat naar Roland Garros, dat op 27 september begint.

De ATP en WTA gaan kijken of het gapende gat op de speelkalender op de een of andere manier nog kan worden opgevuld. "We komen snel met een update", laten de spelersbonden weten.

Eerder deze week werd het internationale tennis weer opgestart met het WTA-toernooi van Palermo. De US Open staat nog altijd gepland voor 31 augustus, ook al meldt de ene na de andere speler zich al af.

ADO presenteert dit keer Ratiu, een rechtsback en buitenspeler ineen

di, 04/08/2020 - 17:46

ADO Den Haag heeft zijn zesde zomeraanwinst binnengehaald. De 22-jarige Roemeense jeugdinternational Andrei Ratiu wordt een jaar gehuurd van Villarreal, dit seizoen de vijfde club van Spanje.

Het persbericht van ADO meldt dat Ratiu een rechtsback is die ook als vleugelaanvaller kan spelen. Hij debuteerde vorig jaar in de Europa League bij Villarreal, maar in de Spaanse competitie speelde hij nog niet.

Volgens Martin Jol, hoofd van het technisch hart van ADO, is Ratiu een buitenkansje voor de club. "Het voordeel van Andrei is dat hij op meerdere linies aan de rechterkant kan spelen. Als hij als back speelt, is hij dan ook zeer offensief ingesteld."

Eerder versterkte ADO zich met Peet Beijen, Samy Bourard, Kees de Boer, Amar Catic en Boy Kemper.

Utrecht laat Van Rooijen ervaring opdoen bij Excelsior

Bij FC Utrecht verhuren ze juist een speler. Om ervaring op te doen vertrekt de 21-jarige Mitchell van Rooijen naar Excelsior. De middenvelder had in de Domstad veel concurrentie. Onder anderen van Simon Gustafson, Adam Maher en Bart Ramselaar.

Jongelingen Reis en Bakker mogen hopen op Champions League-debuut

di, 04/08/2020 - 17:38

Ludovit Reis en Mitchel Bakker mogen hopen op speelminuten in de Champions League bij respectievelijk FC Barcelona en Paris Saint-Germain. Beide Nederlanders zijn toegevoegd aan de lijst waar trainers uit kunnen putten voor de resterende Champions League-wedstrijden.

De clubs die nog actief zijn in het Europese bekertoernooi hadden tot dinsdag de tijd om wijzigingen aan te brengen aan de spelerslijst. Iedere club mag bij de UEFA maximaal 25 spelers inschrijven voor de Champions League. Dat geldt overigens niet voor spelers die voor komend seizoen zijn gehaald. Een bijvoorbeeld daarvan is Leroy Sané bij Bayern München.

Van Groningen naar Barcelona

Reis verruilde vorig jaar FC Groningen voor Barcelona, maar speelde nog geen minuut in de hoofdmacht van Barcelona. De twintigjarige middenvelder speelde dit seizoen in het tweede elftal van de Catalanen. Naast Reis voegde Barcelona ook Jorge Cuenca toe aan de lijst.

Paris Saint-Germain heeft de twintigjarige Bakker toegevoegd aan de spelerslijst voor de Champions League. De Nederlandse linksback was de afgelopen weken basisspeler bij de Franse club en mag nu ook worden ingezet in de Champions League. Bij Paris Saint-Germain werden de vertrokken Thomas Meunier en Edinson Cavani geschrapt van de lijst.

Bij Bayern München staat Zirkzee niet meer op de A-lijst, maar hij mag alsnog worden ingezet in de Champions League.

Omdat de 19-jarige aanvaller na 1 januari 1998 geboren is (22 mei 2001) en al twee jaar onafgebroken in dienst is van Bayern München, kan hij zonder gevolgen op de B-lijst worden geplaatst. Spelers van de B-lijst mogen ook worden opgesteld in Champions League-wedstrijden.

De Duitse club haalde ook onder anderen Lasse Mai, die onder dezelfde regeling valt als Zirkzee, van de lijst. Daardoor kon Bayern twee nieuwe spelers aan de A-lijst toevoegen en heeft de club dus meer spelers beschikbaar voor de Champions League-wedstrijden.

Sven Kramer: doelpuntenmachine en wielrentalent kiest voor schaatsen

di, 04/08/2020 - 17:33

Schaatsen, wielrennen en voetballen; Sven Kramer was in zijn jonge jaren een fanatiek sporter, maar moest uiteindelijk een keuze maken. "Ik heb ergens wel spijt gehad dat ik niet voor het wielrennen heb gekozen", zo erkende Kramer in 2018 in een interview met Wielerrevue.

Maar de beslissing om voor het schaatsen te kiezen, heeft hem wel vier gouden, twee zilveren en drie bronzen olympische medailles opgeleverd.

In de verkiezing van de beste olympiër aller tijden is Kramer met die prestatie op de zesde plek geëindigd.

Zowel het wielrennen als het schaatsen is Kramer met de paplepel ingegoten. Vader Yep combineerde het bestaan als topschaatser met het rijden van wielerwedstrijden.

De jonge Kramer moest wachten tot hij veertien was voordat hij zijn eerste koers mocht rijden. Zijn ouders vonden het voor die tijd nog te gevaarlijk. Toen hij eindelijk toestemming had gekregen, sloeg Kramer in zijn eerste wedstrijd over de kop.

Schaatsen en wielrennen was echter niet genoeg voor de Kramers. Net als zijn vader Yep, ging Sven voetballen en ook op het voetbalveld bleek hij erg fanatiek.

"Het was een gedreven mannetje. En de wil om te winnen was heel groot, net zoals we nu bij het schaatsen zien", vertelde Sjoerd Hoekstra, de jeugdtrainer van Kramer in de jaren negentig.

Kramer was een echte doelpuntenmachine bij vv Mildam. Hij voetbalde uiteindelijk tot de c'tjes bij de plaatselijke voetbalclub. De trainingsintensiteit bij het schaatsen ging omhoog, waardoor Kramer een keuze moest maken. "Ik denk dat Sven wel de goede keuze heeft gemaakt", aldus Hoekstra.

Dromen van de dubbel

De keuze voor het schaatsen bleek inderdaad geen slechte. Op 19-jarige leeftijd won Kramer zijn eerste olympische medaille op de Spelen in Turijn (2006). Op de 5.000 meter was alleen de Amerikaan Chad Hedrick sneller.

Vier jaar later, op 13 februari 2010, won Kramer zijn eerste gouden olympische plak op de 5 kilometer. In Vancouver verbeterde hij en passant ook het acht jaar oude olympisch record van Jochem Uytdehaage.

Ook op de 10 kilometer was de toen 23-jarige Kramer de grote favoriet, maar zijn droom om de dubbel te pakken, werd ruw verstoord door een verkeerde baanwissel, gevolgd door diskwalificatie.

In 2014 en 2018 lukte het Kramer om zijn olympische titel op de 5.000 meter te prolongeren. Alleen amazone Anky van Grunsven lukte het eerder om namens Nederland op drie opeenvolgende Spelen op hetzelfde onderdeel goud te halen.

Kramer wacht nog wel altijd op de felbegeerde gouden medaille op de 10.000 meter, want in 2014 moest hij zijn meerdere erkennen in landgenoot Jorrit Bergsma en in 2018 ging Ted-Jan Bloemen er met het goud vandoor.

De wil om deze droom in 2022 na te jagen, is er bij Kramer zeker, ondanks de fysieke problemen van de afgelopen jaren. De 32-jarige schaatser verlengde dit jaar zijn contract bij de schaatsploeg van Jumbo-Visma tot en met de Spelen van Peking.

De Vrij troeft De Ligt af als beste verdediger van de Serie A

di, 04/08/2020 - 16:20

Stefan de Vrij is uitgeroepen tot beste verdediger in de Serie A. De speler van Internazionale staat in een bijzonder rijtje samen met keeper Wojciech Szczesny (Juventus), aanvaller Ciro Immobile (Lazio) en middenvelder Alejandro Gomez (Atalanta). Paulo Dybala is volgens de statistieken de beste speler van de Serie A dit seizoen.

De Vrij troeft onder meer Kalidou Koulibaly (Napoli) en de Juventus-verdedigers Matthijs de Ligt en Leonardo Bonucci af. Saillant detail: bij het Nederlands elftal moet De Vrij genoegen nemen met een plek op de reservebank achter De Ligt (en Virgil van Dijk).

"Het was een bijzonder seizoen, maar deze spelers hebben in deze moeilijke tijd hun klasse laten zien. We bedanken deze spelers voor hun inzet en professionaliteit", zei competitiebaas Luigi De Siervo, die de uitslagen dinsdag bekendmaakte.

Stats Perform

Het lijstje met de beste spelers van de Serie A is gebaseerd op de statistieken van Stats Perform, waarbij alle competitiewedstrijden, bekerduels en de wedstrijd om de Supercup worden meegenomen.

In de zomer van 2018 ging de 28-jarige international transfervrij over van Lazio naar Inter. Op slechts één puntje achterstand van de ploeg van landgenoot Matthijs de Ligt, Juventus, eindigde de ploeg uit Milaan op de tweede plek in de competitie.

Burgemeester verbiedt eerste competitieduel Go Ahead Eagles begin september

di, 04/08/2020 - 15:42

De eerste thuiswedstrijd van Go Ahead Eagles is alweer van de baan. De gemeente Deventer heeft dinsdag een streep gezet door het competitieduel met De Graafschap. De veiligheid en openbare orde is in het geding; er wordt gevreesd voor een confrontatie tussen de twee supportersgroepen.

Het duel tussen Go Ahead Eagles en De Graafschap in de eerste divisie zou worden gespeeld op zondag 6 september (14.30 uur) en was de eerste thuiswedstrijd van het seizoen voor de club uit Deventer. Direct na de bekendmaking van het conceptprogramma van de KNVB was de clubleiding al niet te spreken.

In het verleden heeft de oostelijke strijd tussen de clubs al vaker tot ongeregeldheden geleid. Wanneer de clubs uit Deventer en Doetinchem elkaar dan treffen, is nog niet bekend gemaakt.

Coronacrisis

Vanwege de coronacrisis mogen er maar 1.600 supporters in het stadion en zijn bezoekende supporters niet welkom. Derhalve wordt er gevreesd voor problemen en confrontaties tussen de twee supportersgroepen. De gemeente en burgemeester Ron König hebben daarom nu al een streep gezet door het duel.

"We hebben de KNVB verzocht de wedstrijd later in het seizoen te plannen. Het ontbreekt ons aan ervaring met het spelen van competitiewedstrijden met de beperking van het aantal bezoekers tot zo'n 1.600 in plaats van tienduizend. We hebben geen idee hoe supporters daar mee omgaan", aldus de burgemeester.

De gemeente wil nu eerst ervaring opdoen met de nieuwe situatie en zegt dan beter voorbereid te kunnen zijn op wedstrijden als deze.

De KNVB is dinsdagmiddag op de hoogte gebracht van het besluit van de burgemeester van Deventer. Wat er met de verboden wedstrijd gaat gebeuren, is nog onduidelijk. "We gaan eerst in overleg met de gemeente Deventer", laat een woordvoerder van de voetbalbond weten.

Duitser Bradl vervangt geblesseerde Márquez in GP van Tsjechië

di, 04/08/2020 - 13:48

De Spaanse MotoGP-coureur Marc Márquez wordt zondag bij de Grote Prijs van Tsjechië vervangen door de Duitser Stefan Bradl. Márquez is maandag opnieuw aan zijn gebroken rechterarm geopereerd en mist zondag de race in Brno.

Vijftien dagen geleden brak Márquez bij de GP van Spanje bij een val zijn arm. Hij hoopte binnen een week weer te kunnen racen, maar moest de GP van Andalusië overslaan omdat hij nog te veel hinder ondervond.

Achtvoudig wereldkampioen Márquez is nu weer geopereerd omdat de titaniumplaat in zijn arm te veel irriteerde. Hij moet twee dagen in het ziekenhuis blijven.

Bekijk hieronder de crash van Márquez: