NOS Binnenlands nieuws

Abonneren op feed NOS Binnenlands nieuws NOS Binnenlands nieuws
NOS Binnenland
Bijgewerkt: 2 uur 1 min geleden

De uitzending van 19 januari

2 uur 16 min geleden
Subsidie depressieprojecten verkwist

Plannen van de organisatie van het Depressiegala om voorlichting te geven op 500 scholen zijn grotendeels mislukt. Het subsidiegeld is vooral aan management besteed, blijkt uit onderzoek van Nieuwsuur. We spreken met betrokkenen en deskundigen over wat er misging.

Hoe loopt Libië-top af?

De gastenlijst laat zien hoeveel er op het spel staat. Poetin, Erdogan, Merkel, Macron: ze zijn allemaal in Berlijn voor de grote top over het conflict in Libië. Ook Amerika, China, Groot-Brittannië en Italië zijn aanwezig. En uiteraard de strijdende Libische partijen. Vanavond: leidt de top tot een oplossing?

Subsidie depressiegala nauwelijks naar depressie

2 uur 30 min geleden

Plannen van de organisatoren achter het Depressiegala om voorlichting over depressie te geven op 500 scholen zijn grotendeels mislukt. Het subsidiegeld dat het ministerie van Volksgezondheid hiervoor verstrekte is vooral opgegaan aan kosten voor directie en management. Dat blijkt uit onderzoek van Nieuwsuur.

De opbrengst van het gala ging bovendien niet naar het beloofde depressie-onderzoek, en ook jongerenorganisatie Tweestrijd heeft niets ontvangen. Deskundigen bekritiseren de manier waarop het ministerie subsidies verstrekt.

Cabaretier Javier Guzman, die eerder optrad op het gala, noemt de gang van zaken "schandalig". Ook hoogleraar psychiatrie Jim van Os, verbonden aan de Universiteit van Utrecht, heeft kritiek. Met name op het beleid van het ministerie van Volksgezondheid, dat van de gehele bekostiging op de hoogte was. "Ik vrees dat we hieruit moeten leren dat het ministerie dit soort grote bedragen vaak echt verkeerd uitgeeft."

Benefietavond

Het Depressiegala wordt morgen voor de vijfde keer georganiseerd. De organisatie achter het gala, de Mental Health Foundation (MHF), kreeg daar in 2017 één keer subsidie voor. Het ministerie van Volksgezondheid gaf dat in het kader van haar bewustwordingscampagne over depressie. De MHF kreeg een voorschot van 350.000 euro om een gala te organiseren speciaal gericht op jongeren. Met het geld zou de MHF bovendien depressievoorlichting geven op 500 scholen, en een buddysteem van zelfhulpgroepen opzetten voor leerlingen.

Op het gala in 2017 traden verschillende BN'ers op. Er zou geld opgehaald worden voor onderzoek naar depressie. Ook zou de MHF jongerenorganisatie Tweestrijd, die psychische problemen bespreekbaar maakt op scholen, ondersteunen. Tickets voor het gala kostten zo'n 50 euro, en het publiek werd opgeroepen om online te doneren voor het goede doel. Het gala werd eenmalig uitgezonden op tv.

89.000 euro voor directeur

Nieuwsuur probeerde te achterhalen wat er van de plannen was terechtgekomen, maar de MHF weigerde lange tijd concrete details te verstrekken. Op basis van door Nieuwsuur opgevraagde documenten via de Wet Openbaarheid Bestuur kwamen die gegevens toch naar boven.

Uit die documenten blijkt dat de geplande projecten minder goed bleken te lopen dan de organisatoren hadden verwacht. De MHF stelde het subsidiebedrag daarom zelf naar beneden bij, tot zo'n 277.000 euro, en betaalde het verschil terug aan het ministerie.

Van die 277.000 euro blijkt zo'n 89.000 naar kosten voor 'inzet directeur' te zijn gegaan, voor de uitvoering van het scholenproject en het depressiegala. De kosten van enkele managers bedroegen zo'n 55.000 euro. De rest van het subsidiebedrag werd besteed aan zaken als locatiehuur, catering, externe deskundigen, sprekers en gastvrouwen.

Opbrengst gala naar tv-productie

De voorlichting op 500 scholen en het buddysysteem voor jongeren zijn niet van de grond gekomen, blijkt uit de stukken. De MHF besteedde wel enkele tienduizenden euro's aan de ontwikkeling van lespakketten, maar slechts 28 scholen wilden deze hebben. Het is onduidelijk of de lespakketten überhaupt worden gebruikt.

Wel werd het gala georganiseerd. De opbrengst uit kaartverkoop en donaties bedroeg zo'n 50.000 euro. De MHF laat Nieuwsuur nu weten dat dit bedrag niet naar onderzoek naar depressie is gegaan, terwijl dit wel was beloofd, en ook niet naar stichting Tweestrijd.

De opbrengst is volgens de MHF aan productiehuis Skyhigh betaald, voor de televisieproductie. Uit een bankafschrift blijkt dat MHF-voorzitter Bram Bakker een vergelijkbaar bedrag aan Skyhigh heeft overgeboekt. Omroep KRO-NCRV zond het gala in 2017 uit en heeft daarvoor ook financiering van de NPO ontvangen. Om hoeveel geld het gaat willen de omroep en de NPO niet zeggen. Productiehuis Skyhigh verwijst naar KRO-NCRV.

Bekijk hier reacties van cabaretier Javier Guzman, die optrad op het gala, en Faraaz Ramdjanbeg, oprichter van stichting Tweestrijd:

'Wel veel media-aandacht'

In het bestuur van de MHF zitten psychiaters Esther van Fenema en Bram Bakker. Zij zeggen het spijtig te vinden dat de geplande projecten zijn mislukt, maar dat het gala wel veel media-aandacht voor depressie heeft opgeleverd. Ze zeggen dat de scholenprojecten zijn mislukt door het "niet functioneren" van directeur Mariëlle Horsting. Horsting herkent zich niet in dit beeld en zegt dat zij hard heeft gewerkt, maar na zeven maanden helaas moest stoppen vanwege een nekhernia.

Het ministerie van Volksgezondheid laat weten het "jammer" te vinden dat de geplande projecten uiteindelijk niet zijn gelukt, en dat het subsidiebedrag om die reden is verlaagd. Na 2017 heeft het ministerie geen subsidie meer gegeven voor het gala.

Het gala van morgen ontvangt dus ook geen subsidie. Wel zet het ministerie zijn eigen publiekscampagne voort, die inmiddels zo'n drie miljoen euro heeft gekost. Dit geld is voornamelijk besteed aan media- en reclamebureaus voor de ontwikkeling van spotjes over depressie. Stichting Tweestrijd heeft ook meegeholpen bij de brainstorm over de spotjes, maar deed dat op vrijwillige basis.

Zangeres Floor Jansen wint de Popprijs 2019

3 uur 16 min geleden

Ze geeft hele grote shows, is wereldberoemd, maar grote kans dat jij haar niet kent: Floor Jansen. Ze won gisterenavond de Popprijs 2019. De prijs gaat naar de band of artiest die het afgelopen jaar het belangrijkste is geweest voor de Nederlandse popmuziek.

Floor is al jaren de zangeres van de metalband Nightwish en met haar band is ze razend populair in het buitenland. In Nederland werd ze bekend doordat ze mee deed aan het tv-programma Beste Zangers.

Beste zangers van Nederland

Volgens de jury is Floor Jansen een van de beste zangeressen van Nederland, omdat ze naast metal ook goed andere muziekstijlen kan zingen. In het filmpje hieronder zie je hoe de uitreiking van de Popprijs ging.

De prijs werd eerder gewonnen door onder andere Ronnie Flex, Kensington, Martin Garrix, BLØF, Tiësto, Ali B.

Stelling

De afgelopen jaren won steeds een andere muziekstijl en daarom gaat onze stelling er ook over. Wat vind jij?

'Amsterdamse crimineel Khalid J. gearresteerd in Dubai'

3 uur 45 min geleden

In Dubai is Khalid J. opgepakt, meldt Het Parool op basis van bronnen. De 35-jarige J. wordt ervan ervan verdacht lid te zijn van een criminele organisatie die verschillende onderwereldmoorden liet uitvoeren.

Het Openbaar Ministerie laat weten in het belang van het onderzoek geen mededelingen te doen over de zaak, maar laat op Twitter weten dat de Nederlandse autoriteiten vanmorgen op Schiphol een 35-jarige man hebben aangehouden die door de Verenigde Arabische Emiraten is uitgezet.

J. zou een handlanger zijn geweest van Gwenette Martha, de crimineel die in 2014 werd geliquideerd. Ook behoorde hij tot het 'middenkader' van het criminele netwerk rond 'Rico de Chileen', schrijft Het Parool. Rico de Chileen is de bijnaam van Richard R., die banden had met onder anderen Ridouan Taghi. Taghi werd in december opgepakt in Dubai.

Volgens Het Parool speelde J. van december 2013 tot december 2014 en belangrijke rol in het netwerk rond 'Rico de Chileen'. In die periode werd onder anderen crimineel Alex Gillis geliquideerd. Ook was de organisatie waarschijnlijk betrokken bij de 'vergismoord' op Stefan Regalo Eggermont in Amsterdam.

Overigens is J. niet aangeklaagd voor concrete liquidaties, maar alleen voor lidmaatschap van een criminele organisatie, schrijft Het Parool. Het Openbaar Ministerie laat in een reactie aan de NOS weten in het belang van het onderzoek geen mededelingen te doen over de zaak.

Ook Ridouan Taghi werd in Dubai opgepakt. Ontdek hoe hij de spil lijkt in een netwerk van bijna honderd namen:

Wow! Stadsbus vliegt spontaan in brand

4 uur 46 min geleden

Flink schrikken voor een buschauffeur en zijn 10 passagiers in Tilburg. De bus waar ze in zaten vloog spontaan in brand. Gelukkig raakte niemand gewond.

De bus stond te wachten voor het stoplicht toen er rook uit de motor kwam. Niet veel later vloog de bus in brand. In de video hieronder zie je hoe dat eruit zag.

Gelukkig kon de brandweer de brand snel blussen. Hoe de brand is ontstaan is nog onduidelijk.

Man en vrouw zwaargewond na sprong uit brandend huis Zaandam

5 uur 19 min geleden

Bij een brand in een huis in Zaandam zijn vanochtend twee mensen ernstig gewond geraakt toen ze uit het raam op de tweede verdieping naar beneden sprongen. Ze maakten een val van acht meter. De twee zijn naar het ziekenhuis gebracht.

De brand aan de Pelikaanstraat begon rond 08.30 uur op de eerste verdieping. De oorzaak is nog niet duidelijk. De rookontwikkeling was zo hevig dat de man en vrouw via het raam op zolder de brand ontvluchtten.

Nog eens twee mensen zijn in de ambulance nagekeken omdat ze rook hadden ingeademd. De brandweer had het vuur snel onder controle.

Het beste uit de 'Check Dit Dan'

6 uur 14 min geleden

Wat zijn de opvallendste nieuwtjes uit onze rubriek Check Dit Dan? Iedere zondag zetten we de hoogtepunten voor je op een rij. Met deze week:

1. Bieber verrast fans

Fans van Justin Bieber krijgen de schrik van hun leven. Justin Bieber zit opeens bij hun in de auto.

2. Man overleeft 23 dagen in de vrieskou

Hij is gered door SOS te schrijven in de sneeuw.

3. Deze jongen kan een heel knappe truc!

Hij doet iets met een plank, schaaltjes en heel veel evenwicht.

4. Wordt de beroemde snackbar uit Maaskantje gesloopt?

De snackbar is bekend van de film New Kids Turbo.

5. We hebben een nieuwe presentator!

En het is...

Wekdienst van 19/1: Libiëtop in Berlijn en wedstrijden van PSV en Ajax

7 uur 35 min geleden

Goedemorgen! In Berlijn praten wereldleiders met de strijdende Libische partijen over de toekomst van Libië. En in Amersfoort gaat een unieke video in première met kleurenbeeld uit de Tweede Wereldoorlog.

In de ochtend regent het nog af en toe, vanmiddag is het vaker droog. Het wordt zo'n 7 graden, met een matige tot vrij krachtige wind.

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

In Berlijn is een grote top over Libië. Onder meer de presidenten Poetin, Erdogan en Macron en de strijdende Libische partijen praten over hoe het verder moet in het Noord-Afrikaanse land. In de Eredivisie zijn vandaag vier wedstrijden, waaronder VVV tegen PSV (12.15 uur) en Ajax-Sparta (14.30 uur). In Amersfoort gaat een amateurfilmpje in première met kleurenbeeld uit de Tweede Wereldoorlog. De beelden doken onlangs op, het is het enige beeld in kleur dat tijdens de oorlog in Amersfoort werd gefilmd.

Wat heb je gemist?

In de impeachment-zaak tegen de Amerikaanse president Trump is de naam van een Nederlander opgedoken: Anthony de Caluwé. Hij zou de voormalige Amerikaanse ambassadeur in Oekraïne hebben gevolgd, Marie Yovanovitch. Zij moest haar post voortijdig verlaten en zei later dat ze door de regering van Trump werd tegengewerkt.

Wat er in Oekraïne precies is gebeurd is relevant voor de impeachment-zaak, omdat die draait om de vraag of Trump de Oekraïense president onder druk heeft gezet om een onderzoek naar zijn rivaal Joe Biden te starten.

Ander nieuws uit de nacht:

Australië pompt geld in toerismesector na verwoestende bosbranden. De Australische premier Morrison maakt miljoenen vrij om de toerismesector te helpen herstellen. Hij zegt dat de sector voor de grootste uitdaging staat in de recente geschiedenis. Stadsbus Tilburg vliegt spontaan in brand. Een stadsbus van Arriva is gisteravond in brand gevlogen toen de bus stond te wachten voor een stoplicht, mogelijk door een technisch mankement. De buschauffeur heeft de tien passagiers snel uit de bus gehaald. Nieuwe stakingen dreigen bij Lufthansa. Klanten van de Duitse luchtvaartmaatschappij kunnen opnieuw te maken krijgen met annuleringen en vertragingen, alleen is nog niet duidelijk wanneer. De Duitse vakbond voor cabinepersoneel wil dat medewerkers van Lufthansa meer loon krijgen en betere werkomstandigheden. 'Johnson wil Britse Hogerhuis verplaatsen naar Noord-Engeland': Daarmee zou Johnson een belofte willen inlossen om meer te investeren in Noord-Engeland.

En dan nog even dit:

Zangeres Floor Jansen, frontvrouw van de Finse symfonische metalband Nightwish, heeft de Popprijs 2019 gewonnen op het Groningse festival Noorderslag. In Nederland werd Jansen bekend door haar deelname aan het tv-programma Beste Zangers. Ze kon zelf niet bij het festival aanwezig zijn, maar zei in een videoboodschap "verschrikkelijk vereerd" te zijn met de prijs:

Fijne dag!

Nederlander duikt op in Oekraïne-affaire Trump

11 uur 23 min geleden

Een Nederlander wordt genoemd in de Oekraïne-affaire rond president Trump, die aanleiding is voor de lopende afzettingsprocedure in de Senaat. Het gaat om Anthony de Caluwé, volgens Amerikaanse media een aanhanger van de president die de bewegingen van de Amerikaanse ambassadeur in Oekraïne zou hebben gevolgd. Zelf ontkent hij dat.

De Caluwé stuurde volgens media in de VS vorig jaar berichten naar de Republikein Robert Hyde, waarin hij zegt op de hoogte te zijn van de bewegingen van toenmalig ambassadeur Marie Yovanovitch. De gesprekken zijn gisteren vrijgegeven door de inlichtingencommissie van het Huis van Afgevaardigden.

Hyde stuurde de berichten door naar een zakenman, die samenwerkte met Trumps advocaat Rudy Giuliani. Die probeerde in Oekraïne een onderzoek af te dwingen naar Trumps rivaal Joe Biden, om schadelijke informatie over hem te vinden.

De 52-jarige De Caluwé laat via zijn woordvoerster weten dat zijn berichten aan Hyde "een ludieke uitwisseling" waren en dat hij op geen enkel moment betrokken was bij spionage. Volgens zijn woordvoerster is hij een financieel adviseur in Florida en stuurde hij de berichten met een Belgisch telefoonnummer:

Eerder deze week ontstond het vermoeden dat Yovanovitch in Oekraïne in de gaten werd gehouden, nadat appjes van Hyde aan het kamp van Trump waren gepubliceerd. Daarin zei Hyde dat hij Yovanovitch fysiek en mogelijk ook elektronisch surveilleerde. Hyde ontkende dat later en zei dat hij de berichten in een dronken bui als grap had gestuurd.

Yovanovitch moest haar post in Oekraïne voortijdig verlaten en zei later dat ze door de regering-Trump is tegengewerkt.

Citrix: we volgden na lek standaardprocedure, gebeurt duizenden keren per jaar

za, 18/01/2020 - 23:20

Het Amerikaanse softwarebedrijf Citrix noemt de acties die het ondernam nadat er een lek in de eigen software was ontdekt "niet heel bijzonder". Tegen Nieuwsuur zegt het bedrijf de gebruikelijke procedure te hebben gevolgd.

"In 2019 alleen waren er meer dan 17.000 security alerts wereldwijd", zegt Jeroen van Rotterdam, een Nederlandse topman bij het bedrijf. "Dit is een standaardprocedure die gevolgd wordt in de industrie."

'We handelden zeer snel'

Met software van het Amerikaanse bedrijf Citrix kun je via een beveiligde verbinding op afstand inloggen op computersystemen, bijvoorbeeld om vanuit huis te werken. Op 6 december hoorde Citrix van een onderzoeker dat het bedrijf kampte met een beveiligingslek, waardoor hackers in potentie vrij spel hadden in computersystemen van bedrijven die van Citrix gebruikmaken.

"Op 17 december, na elf dagen, hebben we een tijdelijke oplossing uitgebracht met een security alert. Dat is zeer snel", zegt Van Rotterdam. "In die zin volgen wij de procedure om onze klanten zo snel mogelijk te waarschuwen voor dit lek en hen te helpen dit te verhelpen."

De tijdelijke oplossing is volgens Van Rotterdam "absoluut" voldoende. Desondanks werkt Citrix nog aan een permanente oplossing én deed het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) gisteren een dringende oproep aan de Rijksoverheid en andere vitale organisaties om Citrix uit te schakelen. Van Rotterdam noemt dit "een zeer defensieve actie" van het NCSC, maar wel een terechte. "Het is een extreme situatie."

Kwaadwillenden konden probleem achterhalen

Cybersecurity-expert Ronald Prinsen noemt het "wel degelijk bijzonder" hoe Citrix handelde na het lek. "Normaal wordt met de onderzoeker die het lek heeft ontdekt afgesproken om het lek pas bekend te maken als er een goede oplossing is. Maar Citrix heeft nu snel een halve oplossing gemaakt en die naar buiten gebracht. Daarmee is in het nieuws gekomen dat er een groot probleem was en konden onderzoekers en kwaadwillenden achterhalen wat precies dit grote probleem is."

Het had inderdaad gevolgen. Op 9 januari werd er een zogenoemde exploit gepubliceerd, zegt Ralph Moonen, technisch directeur bij beveiligingsbedrijf Secura. "Dat is een klein stukje software waarmee iedereen dat lek van Citrix kon uitbuiten. Je hebt er vrijwel geen technische kennis meer voor nodig." Verschillende organisaties werden daadwerkelijk gehackt.

Moonen deed die dag een scan en concludeerde dat zo'n 700 computersystemen waar Citrix op draait voor hackers toegankelijk waren. Vandaag deed hij een nieuwe scan, en telde hij er nog veertig. Hij denkt dat veel bedrijven ook daadwerkelijk gehackt zijn. "Als je een dag of twee dagen na de exploit niet gepatcht hebt, mag je er vrij zeker van zijn dat je gehackt bent."

Prinsen: "Het was beter geweest als Citrix aanvankelijk niks gezegd had en pas later met al hun patches (updates, red.) waren gekomen, wat normaal is in de industrie."

Wel gaat Prinsen ervan uit dat de update van maandag voldoende zal zijn. "Citrix kan zich geen onzin veroorloven."

Relschoppers belagen politie in Groningen

za, 18/01/2020 - 20:58

In de binnenstad van Groningen hebben ongeveer zestig relschoppers agenten belaagd met stenen en flessen. Daarbij raakte een agent gewond. De politie was met meerdere eenheden aanwezig en voerde een charge uit om de groep uiteen te drijven.

"De groep was vervelend en er ontstonden vechtpartijen op verschillende plekken in de Herestraat", twitterde de politie. Na de charge verspreidde de groep zich, maar kwam even later terug. "De oorzaak van de ruzies is onbekend", aldus de politie.

Er zijn twee mensen aangehouden.

Na bier ook alcoholvrije wijn steeds populairder

za, 18/01/2020 - 20:58

De verkoop van alcoholvrije en alcoholarme wijnen neemt snel toe. Afgelopen jaar verkochten supermarkten ruim 1,5 miljoen flessen wijn met 0 tot 0,5 procent alcohol. Dat is bijna een half miljoen meer dan in 2018, blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau Nielsen die Nieuwsuur verkreeg via wijnimporteur Delta Wines.

Bij mousserende wijnen zoals champagne groeit de alcoholvrije verkoop nog sneller; afgelopen jaar met 65 procent naar bijna 200.000 flessen.

Wijnhandelaren profiteren, zoals Jessica van Spaendonck-van der Kist. Zij begon vier jaar geleden met de verkoop van alcoholvrije wijn. "Toen zaten we nog in de ontwikkelfase en verklaarde iedereen me voor gek. Mensen noemden het 'vloeken in de kerk'. En kijk waar we nu staan!"

Ondanks de snelle groei maken alcoholvrije wijnen nog maar een klein deel uit van de hele wijnmarkt. Bij 'stille' wijnen gaat het om 0,6 procent (was 0,4 procent) en bij wijn met prik om 3 procent (was 1,9 procent).

Opmars 0.0-bier

Alcoholvrij bier is al wat langer aan een opmars bezig. Tussen 2010 en 2018 vervijfvoudigde de verkoop van 0.0-bier. Van al het verkochte bier was in 2018 5 procent alcoholvrij.

"Het begint in onze industrie een vrij serieuze tak van sport te worden", zegt Marc Josephus Jitta, horecadirecteur van Heineken. Op horeca-beurs Horecava stond het bierbedrijf zelfs geheel alcoholvrij. "Dat is het statement dat wij maken."

Een kwart van het reclamebudget van Heineken gaat naar het promoten van alcoholvrij bier, zegt Josephus Jitta. Hij voorspelt dat in 2030 een derde van al het bier op de Nederlandse markt alcoholvrij is.

"De traditionele bierbrouwers hebben weer een groeimarkt ontdekt", zegt econoom Mathijs Bouman. "Tot nu toe moesten die bedrijven steeds nieuwe landen zoeken om daar bier aan de man te brengen. Ze moesten echt een strijd voeren om te blijven groeien. Nu is er plotseling in hun eigen vertrouwde huismarkt een nieuwe markt geopend. Dat is voor hen extra interessant omdat de verkoopprijzen van 0.0 iets hoger liggen dan bij bier met alcohol, terwijl ze er geen accijns over betalen."

Er zijn twee manieren om alcoholvrij bier te maken, zag Nieuwsuur in de bierbrouwerij:

Strabrechtse Heide laat Australië zien: natuur kán herstellen na branden

za, 18/01/2020 - 20:23

In Australië woeden al maandenlang verwoestende bosbranden. Miljoenen hectare gingen verloren, zeker 28 mensen overleden en volgens het WNF zullen er ruim een miljard dieren aan sterven. Maar naast de hevige regenval is er nog een sprankje hoop.

Niet voor de nabestaanden van de dodelijke slachtoffers of voor de dieren die zijn overleden of getroffen, maar wel voor de planten en bomen. Dit bewijst de Strabrechtse Heide ten oosten van Eindhoven, die in 2010 voor een groot deel in vlammen opging. De sporen zijn bijna tien jaar later nog steeds te zien, maar er groeit weer hei.

Boswachter Erik Schram laat de sporen van de brand op de Strabrechtse Heide zien:

"Tien jaar geleden was alles hier zwart. De grond, de bomen, de heide. Eigenlijk was het een zwarte wereld", zegt boswachter Erik Schram. "Als de brand eenmaal voorbij is, de rust terugkeert en het begint te regenen, dan beginnen planten vanzelf weer te groeien." Dat komt doordat de heidezaden in de grond grotendeels ongeschonden waren.

Ook in Australië is dit een mogelijkheid. Daar zijn het vooral eucalyptusbossen die in brand stonden of staan, sommige daarvan zijn 100 tot 150 jaar oud. Maar als de zaden er niet aan kapotgaan en nieuwe branden uitblijven, dan zullen ook daar na vijf tot tien jaar nieuwe bomen staan, zegt Gert-Jan Nabuurs, bossenhoogleraar aan de Wageningen Universiteit.

Steeds minder bos

"Bosbrand hoort bij het natuurlijke systeem van eucalyptusbomen. Sommige hebben zelfs vuur nodig om de zaden te laten ontkiemen. Je krijgt dus iets dat lijkt op een bos, maar het is heel jong." Of dat genoeg kans krijgt om verder te groeien, is wel de vraag. "De branden zijn van een enorme omvang en intensiteit. Als ze steeds vaker voorkomen, hou je steeds minder bos over."

Overheden doen er goed aan na te denken over bosbeheer en bijbehorende investeringen, vindt Nabuurs. Bijvoorbeeld corridors aanleggen waardoor vuur zich minder makkelijk over een groot gebied kan verspreiden. "Dat moet je doen als je je bos in stand wil houden en wil beheren voor hernieuwbare grondstoffen. En die hebben we heel hard nodig als we van fossiele brandstoffen af willen."

Oekraïner op Schiphol opgepakt voor kindermishandeling tijdens vlucht

za, 18/01/2020 - 19:28

Op Schiphol is vanochtend een man van 47 uit Oekraïne aangehouden op verdenking van mishandeling van zijn dochtertje van 3. De man vloog met het kind van Brazilië naar Amsterdam.

Tijdens de vlucht zou hij het meisje hebben mishandeld. Bemanningsleden van het vliegtuig en passagiers grepen in, waarna de crew zich over het meisje ontfermde. Bij aankomst werd de Oekraïner door personeel van de marechaussee opgewacht en aangehouden voor onderzoek.

Het kind is overgedragen aan de Raad voor de Kinderbescherming, zo laat de marechaussee weten in een bericht op Facebook.

American dream voor Belgische filmmakers Adil en Bilall

za, 18/01/2020 - 19:11

Ze hadden al drie speelfilms op hun naam staan, maar tot voor kort waren Adil El Arbi en Bilall Fallah nog betrekkelijke nobody's in de internationale filmwereld. Nu niet meer. Met de première van Bad Boys For Life maakten de Belgisch-Marokkaanse filmmakers deze week hun Hollywooddebuut. Hun succes staat niet op zich. Waarom doet de Belgische cinema het de laatste jaren zo goed?

Bad Boys For Life moet een kaskraker worden en heeft ook alles om dat mogelijk te maken: een budget van 100 miljoen dollar en Will Smith en Martin Lawrence in de hoofdrollen. Voor de regisseurs, twee vroege dertigers die in België eigenlijk altijd en door iedereen genoemd worden bij hun voornamen, is het een droom die uitkomt.

Vanaf donderdag draait Bad Boys For Life ook in Nederland. De film zit vol explosies, schietpartijen en achtervolgingen. Het is een eerbetoon aan actiefilms in de jaren negentig en vroege jaren 2000 van filmmakers als Michael Bay en Jerry Bruckheimer.

Het is echt een Adil en Bilall-film, vertelt Adil El Arbi,bij de première in Brussel:

Het succes van het filmduo staat niet op zichzelf. De Belgische cinema valt de laatste tijd opvallend vaak (bijna) in de prijzen met internationaal gecaste acteurs als Matthias Schoenaerts en succesvolle regisseurs als Felix Van Groeningen, Fien Troch en de gebroeders Dardenne.

Filmkenner Ward Verrijcken van de VRT ziet dat ook. "Je voelt gewoon al een aantal jaren dat er echt een nieuwe generatie van cineasten is die echt heel erg goede cinema maakt, dramatisch, narratief en visueel, maar die ook publieksvriendelijke cinema kunnen maken. Die combinatie wordt ook in het buitenland heel erg gewaardeerd."

Volgens Verrijcken oogsten Belgische films momenteel vaker internationaal succes in het dan de Nederlandse. "Omdat in Nederland, denk ik, veel te veel met commerciële belangen rekening wordt gehouden. En als er dan meer artistieke films worden gemaakt, dan is dat met een stijl die niet altijd even goed getroffen is."

Adil El Arbi is dat ook opgevallen. "Het is een beetje zoals bij het voetbal hè. België is nu ook goed bezig en Nederland? Ik weet het niet zo. Nederland heeft in het verleden wel Oscars gewonnen voor beste buitenlandse film, België nog niet, maar de laatste tijd is het aan het veranderen."

Eigenzinniger

De filmscene in Vlaanderen en Wallonië is verschillend, maar in beide delen van België zijn fimmakers eigenzinniger, zegt El Arbi. "Ze durven meer echt eigen artistieke keuzes te maken. In Nederland heb ik het gevoel dat het heel commercieel is, dat ze alleen kijken naar aantallen kijkers, en niks anders dan dat."

Maar Bad Boys for Life is toch ook een commerciële film? "Ja, dat is waar, We gaan niet proberen een Palme d'Or op het filmfestival in Cannes te winnen. De bedoeling is dat de film een zo breed mogelijk publiek bereikt, dat het een commercieel succes is, en aan de andere kant proberen we er ook een klein beetje ziel en emotie in te steken."

Bij de première in Brussel waren gisteravond veel fans, ook jonge filmliefhebbers die geïnspireerd zijn door het succes van Adil en Bilall. "Ik wil zelf ook de cinema in", vertelt Abdel, een van de bezoekers. "Ze zijn een voorbeeld voor mij. Ze zijn begonnen in Brussel en nu hebben Hollywood bereikt."

De regisseurs van Bad Boys for Life vinden die voorbeeldfunctie prima. "Wij zijn van Marokkaanse origine. Het is moeilijk om iets te bereiken in de filmwereld. Dus als we de vlam kunnen aanwakkeren bij de jonge generatie, jongeren die ook graag films zouden willen maken, dan hebben we iets positiefs gedaan."

Kaj van der Ree zegt sorry voor vragen om naaktfoto's

za, 18/01/2020 - 17:36

Presentator Kaj van der Ree heeft excuses gemaakt voor seksuele berichtjes die hij naar jonge meisjes heeft gestuurd. De meisjes waren tussen de 13 en 16 jaar toen het gebeurde.

Kaj van der Ree zou zo'n 4 jaar geleden naaktfoto's van zichzelf hebben gestuurd naar meisjes. Ook zou hij die meisjes op een dwingende manier hebben gevraagd om naaktfoto's terug te sturen. Het vragen van naaktfoto's aan kinderen is verboden.

Kaj van der Ree is 28 en werkt voor de omroep BNN-VARA. Hij is presentator van het tv-programma Proefkonijnen en het radio-programma Skaj is the Limit.

Ook zit Kaj van der Ree bij het YouTube-kanaal Concentrate en heeft hij een eigen YouTube-kanaal met meer dan 250.000 volgers.

Een radio-programma en een tv-show met hem zijn stopgezet. Ook heeft hij al zijn video's op YouTube offline gehaald.

Pieter Gabriel (15) is openingsact bij het Songfestival

za, 18/01/2020 - 14:30

De openingsact voor de finale van het Eurovisie Songfestival is bekend: dj Pieter Gabriel van 15. Hij doet niet mee aan de wedstrijd, maar mag de finale van het liedjesfeest feestelijk openen.

Een nieuw nummer van Pieter Gabriel zal worden gespeeld als alle landen zich voor hun optredens al even laten zien. Dat doen alle zangers en zangeressen met de vlaggen van hun land erbij.

De echte naam van de dj is Pepijn Maat. Op zijn zesde begon hij met het maken van elektronische muziek. Hij heeft de afgelopen jaren op verschillende grote festivals gespeeld en zelfs in Mexico gedraaid. De organisatie van het Songfestival heeft veel vertrouwen in hem.

Vorig jaar gingen we bij dj Pieter Gabriel langs:

De uitzending van 18 januari

za, 18/01/2020 - 13:05
Alcoholvrije wijn in opmars

Het stigma op alcoholvrij bier is al lang verdwenen, en nu is ook alcoholvrije wijn bezig aan een opmars. Wat betekent dit voor wijnboeren en de drankmarkt? We spreken erover met Nieuwsuur-econoom Mathijs Bouman.

Dringend advies: schakel Citrix uit

Het Nationaal Cyber Security Centrum doet een dringend advies aan de Rijksoverheid en vitale organisaties om Citrix uit te schakelen. Citrix wordt onder meer gebruikt om thuiswerken mogelijk te maken.

Vanavond: waarom zijn de problemen met Citrix zo ernstig en nog niet opgelost, en wat kunnen we doen om toekomstige lekken te voorkomen?

Aantal lege winkels neemt toe

za, 18/01/2020 - 11:54

In het afgelopen jaar is de leegstand van winkelpanden toegenomen. Ruim 7 procent van alle winkelgebouwen in Nederland staat leeg.

In Nederland zijn zo'n 90.000 winkels. Meer dan 2700 winkels gingen in 2019 dicht. Het is het hoogste aantal sinds 2004. De grootste stijging van de leegstand is in de grote steden van het land.

Stelling

Vind jij het zonde als echte winkels verdwijnen of shop je toch al liever online? Laat het weten in de reacties bij onze stelling:

Ministerie waarschuwt Nederlanders in Spanje voor noodweer

za, 18/01/2020 - 11:37

Het ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwt Nederlanders in Spanje voor slecht weer langs de oostkust. Voor morgen is code rood afgekondigd voor de kust van Ibiza en Valencia omdat er metershoge golven kunnen ontstaan door de storm Gloria.

In de regio's Catalonië, Valencia en de Balearen, de eilandengroep waar Ibiza deel van uitmaakt, kunnen regen en sneeuw voor overlast zorgen. Spanjaarden in de omgeving van Alicante en Valencia die van plan zijn zondag eropuit te gaan, wordt geadviseerd de plannen naar vandaag te vervroegen. In de overige gebieden in het oosten van Spanje geldt code oranje of geel.

Waarschuwingen zeldzaam

Volgens correspondent Rop Zoutberg zijn dergelijke waarschuwingen in Spanje zeldzaam. "In Valencia geldt voor het eerst sinds de invoering van een waarschuwingssysteem in 2007 code rood in de maritieme gebieden."

"Het is een combinatie van harde wind, zware regenval, maar ook sneeuw: vooral in het noorden van het land, maar het kan ook in Valencia en Alicante vallen. Dat is uitzonderlijk", zegt Zoutberg. "In 2017 is afgesproken om dit soort stormen te melden en namen te geven. Het is nu de derde keer dat dat gebeurt."

Het noodweer raast in korte tijd over delen van het land. "Het is maandag alweer voorbij, dus alles valt samen in een korte periode. In twaalf uur tijd kan er in Valencia, Alicante en op de Balearen 120 liter regen per vierkante meter vallen."

Komende week bestaat ook in de Pyreneeën kans op noodweer, vooral aan de zuidkant. Dat kan zelfs tot aardverschuivingen leiden.

Pagina's