NOS Binnenlands nieuws

Abonneren op feed NOS Binnenlands nieuws NOS Binnenlands nieuws
NOS Binnenland
Bijgewerkt: 11 min 41 sec geleden

'Doorstroming en terugkeer tbs'ers vaak moeizaam, bied meer maatwerk'

21 min 6 sec geleden

Een deel van de tbs'ers zit lange tijd in tbs-klinieken zonder enig zicht op doorstroming of terugkeer naar de maatschappij. Tbs-klinieken worstelen met deze groep, staat in een advies van de Raad voor Strafrechttoepassing en Jeugdbescherming aan de ministers Dekker (Rechtsbescherming) en De Jonge (Volksgezondheid).

Een aantal tbs'ers kan niet ontslagen worden omdat er blijvende kans is dat ze nogmaals een misdrijf plegen. Maar er zijn er ook bij wie de behandeling spaak loopt, terwijl ze wel in aanmerking komen om uit te stromen. Het gaat om bijna 400 tbs'ers, die langer dan acht jaar in een kliniek zitten.

Een probleem is bijvoorbeeld dat er na incidenten zulke algemene maatregelen worden genomen dat die een brede groep treffen. Dat maakt het lastig om maatwerk te leveren. Soms mag een tbs'er een jaar niet meer op pad, als hij later terugkeert van een verlof dan afgesproken. Dat geldt ook als hij een strafbaar feit heeft gepleegd, bijvoorbeeld gehandeld heeft in softdrugs. Dat hele jaar staat zijn behandeling dan stil.

Kramp

Verder is er vanuit politiek, media en samenleving veel aandacht voor deze incidenten, waardoor het tbs-stelsel onder grote druk staat. Eigenlijk is de verwachting dat elk risico uit te sluiten is. "Dit leidt tot een spreekwoordelijke kramp bij de diverse verantwoordelijken", staat in het advies te lezen.

Door gebrek aan ruimte, personeel en geld is er te weinig continuïteit, zijn er wachttijden voor de behandeling van tbs'ers en bestaan er risico's voor medewerkers en patiënten. De RSJ adviseert om te algemene maatregelen af te schaffen en te zorgen dat tbs'ers niet meer bij herhaling worden overgeplaatst. Ook zou een reëel beeld moeten worden gecreëerd van het tbs-stelsel en er moet worden gewerkt aan een goede relatie met politiek en media.

CDA-afdelingen op de bres voor migrantenkinderen Griekenland

42 min 6 sec geleden

Zo'n veertig lokale afdelingen van het CDA vinden dat de partij moet terugkomen van het standpunt dat er geen migrantenkinderen uit kampen in Griekenland naar Nederland worden gehaald. Ze doen daarvoor een oproep aan de partijtop in Trouw.

In vluchtelingenkampen op Griekse eilanden zitten naar schatting 2500 minderjarige asielzoekers zonder ouders. Diverse landen hebben gehoor gegeven aan de Griekse oproep om de kinderen onderdak te bieden, maar Nederland niet. Het kabinet vindt dat ze, onder betere omstandigheden, moeten worden opgevangen op het Griekse vasteland.

De CDA-fractie in de Tweede Kamer heeft ingestemd met die lijn, tot onvrede van lokale CDA'ers. Ze sluiten zich nu aan bij een oproep van hulporganisaties, die willen dat Nederlandse gemeenten ten minste 500 kinderen opvangen.

De initiatiefnemer, wethouder Klaas Valkering uit het Noord-Hollandse Bergen, zegt dat zijn telefoon niet stilstaat. "Als iets namelijk niet past binnen het gedachtegoed van onze partij, dan is het wel om 500 weeskinderen onder verslechterende omstandigheden in Griekse vluchtelingenkampen te laten zitten." Onder de afdelingen die de oproep ondersteunen zijn Groningen, Haarlem, Hilversum en Amstelveen.

Kinderpardon

Valkering vergelijkt het verzet met de situatie rond het kinderpardon vorig jaar. Ook toen riepen lokale CDA-politici de partijtop op om het standpunt te wijzigen. Het kinderpardon kwam er, waardoor honderden kinderen hier mochten blijven.

"Ik zie hier dezelfde beweging als rond het kinderpardon ontstaan", zegt wethouder Valkering. "Snel zal ook deze oproep zo luid klinken dat het hoofdbestuur er niet doof voor kan blijven."

Nederlanders sterk verdeeld over aardgasvrije woningen

2 uur 8 min geleden

De komende tientallen jaren moeten we onze huizen anders gaan verwarmen dan met aardgas. Maar de steun voor dit aardgasvrije beleid verschilt sterk tussen bevolkingsgroepen, concludeert het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).

Alle Nederlandse woningen moeten in 2050 aardgasvrij zijn. Hoewel 76 procent van de Nederlanders het in enige mate belangrijk vindt om over te stappen op groene energiebronnen en zo klimaatverandering tegen te gaan, steunen minder mensen (49 procent) de overgang naar een woning zonder gas.

Vooral hoger opgeleiden en mensen die makkelijker kunnen rondkomen zijn positief over aardgasvrij wonen. Zij lopen vaak voorop in het overwegen van alternatieven voor hun huis. Ook staan jongvolwassenen positiever tegenover een aardgasvrije woning dan 45-plussers, en steunen vrouwen de energietransitie vaker dan mannen.

Groeiende ongelijkheid

Ouderen en alleenstaanden zijn veel minder geneigd om over te stappen op aardgasvrije alternatieven. Uit het onderzoek blijkt dat zij het lastig vinden om te bepalen wat een goed alternatief is voor hun woning. Ook voor lageropgeleiden is dat een barrière. Bovendien geeft die groep aan minder bereid te zijn zelf iets tegen klimaatverandering te doen.

"Niet iedereen wil en kan op dezelfde manier mee in deze transitie", schrijft het SCP in het onderzoeksrapport. "Het is van belang dat hier in beleid tijdig aandacht voor is en dit niet leidt tot een groeiende ongelijkheid tussen groepen."

Minister Grapperhaus ziet niks in wapenstok en pepperspray voor boa's

ma, 25/05/2020 - 22:51

Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid vindt het geen goed idee dat boa's uitgerust worden met wapenstokken en pepperspray. "Het geweldsmonopolie moet alleen bij de politie blijven", zei hij na afloop van een overleg met de burgemeesters van het Veiligheidsberaad.

De minister is wel voorstander van meer bodycams voor de opsporingsambtenaren. Nu heeft nog niet elke boa zo'n camera. De minister kon nog niet zeggen of elke boa een camera krijgt, maar volgens hem is het wel bewezen dat een camera afschrikwekkend werkt. Daarnaast wil hij een noodknop waarmee direct contact opgenomen kan worden met de meldkamer van de politie.

Boa's gaan morgen in twintig steden actievoeren omdat ze uitgerust willen worden met verdedigingsmiddelen. Daar roepen ze al jaren om, maar die roep is aangezwollen sinds een boa vorige week op het strand van IJmuiden werd aangevallen. Volgens de bonden hebben boa's vaker te maken met agressie nu ze worden ingezet bij het handhaven van de coronamaatregelen.

Schandalig

Grapperhaus trekt zich de zorgen van de boa's naar eigen zeggen aan. "Het is schandalig dat jonge mensen op het strand bij IJmuiden boa's hebben aangevallen. Dat is ook een kwestie van totaal geen begrip van hoe de samenleving werkt. Als je door een opsporingsambtenaar wordt aangesproken, dan heb je je daaraan te houden."

Volgens hem zouden de noodknop en de bodycam voldoende moeten zijn en is de politie de enige die geweld mag inzetten. "Er zijn burgemeesters die zich zorgen maken over de aansprakelijkheid als boa's geweld mogen gebruiken."

Lente van 2020 is zonnigste ooit

ma, 25/05/2020 - 21:28

Er zijn nog een paar dagen te gaan, maar de meteorologische lente van dit jaar kan worden opgetekend als de zonnigste ooit. Met 712,7 zonuren tot nu toe is het record uit 2011 gebroken, meldt Weerplaza.

De komende dagen blijft het zonnig en dus loopt het aantal zonuren in de meteorologische lente - van 1 maart tot 1 juni - verder op. Als volgende week de zomer begint, zijn er naar verwachting nog vijftig extra zonuren geweest.

Daarmee maakt de lente van 2020 kans om in de top vijf zonnigste seizoenen ooit te komen, naast onder meer de zomers van 2018 en 2019.

Regionale verschillen

De meteorologische lente begon dit jaar al meteen extreem zonnig. In de eerste tien dagen van maart scheen de zon zo veel dat een record uit 1933 sneuvelde.

Het recordaantal zonuren over de gehele lente is een landelijk gemiddelde; regionaal heeft de zon nog veel meer geschenen. Zo heeft meetpunt De Kooy bij Den Helder dit voorjaar al ruim 750 zonuren genoteerd.

Miljoenenbeslag bij gemeente Amsterdam om recyclingruzie

ma, 25/05/2020 - 21:17

Bouwbedrijf BAM en recyclingspecialist Banzo uit Hoogeveen hebben samen voor 5,6 miljoen euro beslag gelegd bij de gemeente Amsterdam. Ze hebben dat gedaan omdat afvalverwerker AEB, eigendom van de gemeente, weigert om een deel van de rekening voor een recyclinginstallatie voor huishoudelijk afval te betalen. Dat blijkt uit een recent vonnis van de Amsterdamse rechtbank.

Volgens de afvalverwerker doet het systeem niet wat er is beloofd. Daarom weigert het bedrijf al twee jaar om de laatste factuur voor de in 2017 door BAM en Banzo opgeleverde installatie te voldoen. Ook worden de kosten voor het onderhoud niet betaald. Banzo, dat de installatie bouwde, stopte daarom vorig jaar met het onderhoud, schrijft het Financieele Dagblad.

AEB heeft geprobeerd het beslag dat BAM en Banzo hebben gelegd op te heffen via de rechter. Het argument was dat het beslag betalingen van de gemeente aan AEB blokkeert en op die manier de afvalverwerking in Amsterdam in gevaar brengt.

Maar de rechter bleek het daar niet mee eens, omdat de gemeente 100 procent aandeelhouder is van AEB. "Er kan niet zonder meer worden aangenomen dat de bedrijfsvoering van AEB afhankelijk is van de opheffing van het beslag."

'Oplossing dichtbij'

Volgens AEB is een oplossing voor het probleem inmiddels dichtbij, waardoor het beslag eraf kan. De afvalverwerker heeft de banken gevraagd een garantie af te geven aan BAM en Banzo. Volgens AEB hebben de banken toegezegd dit te gaan doen.

Vlees uit 'besmette' slachterijen: is dat veilig?

ma, 25/05/2020 - 19:35

Bij een slachterij van het Nederlandse vleesbedrijf Vion in Groenlo is zo'n 20 procent van het personeel besmet met het coronavirus. Ook bij enkele andere Vion-vestigingen zijn besmettingsgevallen bekend. En niet alleen slachthuizen in Nederland, ook vleesproducenten in Duitsland en de Verenigde Staten lijken een besmettingshaard van het coronavirus.

Bij Vion worden iedere week zo'n 300.000 varkens geslacht en bijna 18.000 runderen. Kunnen we het vlees uit die slachthuizen nog wel eten?

Het korte antwoord is: ja. Er is geen bewijs dat het coronavirus kan worden overgedragen via voedsel, blijkt uit onderzoek van de EFSA, de Europese autoriteit voor voedselveiligheid. Ook bij eerdere uitbraken van verwante coronavirussen is nog nooit iemand via eten besmet geraakt.

Bovendien zijn slachtdieren niet gevoelig voor het coronavirus, zegt Wim van der Poel. Hij doet aan de Wageningen University & Research (WUR) onder meer onderzoek naar via voedsel overdraagbare virussen en virusziekten bij dieren. "Er zijn geen infecties van het coronavirus bekend bij bijvoorbeeld varkens, koeien en pluimvee. Dus het risico dat de slachtproducten op die manier besmet zijn, is eigenlijk niet aanwezig."

Dood organisme

Van der Poel wijst wel op een andere mogelijkheid in de slachthuizen: die van de zogeheten oppervlaktebesmetting. "Als de medewerker die de dieren slacht ziek is - en tegen de RIVM-regels in op zijn werk is verschenen - dan kan hij het slachtproduct besmetten. Het virus kan korte tijd overleven op een dood organisme, dus dan is het slachtvlees korte tijd infectieus."

Maar, zegt Van der Poel er meteen bij: "Er zit geruime tijd tussen het moment dat een dier wordt geslacht en het eten van het vlees. Bovendien kan het virus dan wel kort overleven op een dood organisme, maar in tegenstelling tot bacteriën kan het zich daarop niet vermeerderen. Dus als er al virusdeeltjes op het vlees zitten, dan gaan die langzaam dood. De overlevingskans op vleesproducten is gewoon heel laag, ook vanwege de tijd die verstrijkt voordat zo'n product in de winkel ligt."

'Minstens een paar dagen'

Hoe lang het precies duurt voordat eventuele virusdeeltjes op vlees helemaal dood zijn, is moeilijk te zeggen. Maar ook volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), die verantwoordelijk is voor het toezicht op slachthuizen, is het zeer onwaarschijnlijk dat er virusdeeltjes zitten op een stuk vlees dat je in huis hebt. Volgens een woordvoerder zitten er minstens een paar dagen tussen de slacht en het moment dat het vlees bij jou op je bord ligt. "En ik mag hopen dat je het vlees bakt of braadt. Als er al virusdeeltjes op zouden zitten, dan gaan ze dan zeker dood."

WUR-wetenschapper Van der Poel spreekt van een theoretisch risico, vergelijkbaar met het risico van elk voedselproduct dat in contact komt met iemand met covid-19. "Het gaat hooguit om oppervlaktebesmetting, waarbij het virus langzaam afsterft. In de praktijk is het risico daarop heel erg klein."

"Alles bij elkaar maakt dat vlees gewoon geen risico vormt", zegt de woordvoerder van toezichthouder NVWA. "Alleen geldt natuurlijk altijd dat keukenhygiëne nog steeds van belang is. Dus was je handen, houd rauwe en bereide producten uit elkaar en leg geen vlees bij groenten op de plank."

Varkens

Overigens loopt er momenteel nog een onderzoek naar het coronavirus bij varkens. Uit eerdere (buitenlandse) onderzoeken bleek dat die - net als andere slachtdieren - niet kunnen worden besmet met het virus. Toch heeft minister Schouten van Landbouw eind april een onderzoek ingesteld, "omdat varkens gevoelig zijn voor een aantal humane ziekten".

De minister schreef aan de Tweede Kamer dat wetenschappers niet verwachten dat varkens positief testen, "maar het is wel belangrijk om dit uit te sluiten". De resultaten van het onderzoek worden in augustus verwacht.

Sportscholen verliezen veel leden, 'hoop dat we op 1 juni toch open mogen'

ma, 25/05/2020 - 18:34

Met het huidige vooruitzicht dat sportscholen niet eerder dan 1 september weer open mogen, hebben veel abonnementhouders hun lidmaatschap bij een sportschool opgezegd. Veel sportscholen komen daardoor in zwaar weer. Deze week horen ze of de deuren toch al eerder mogen openen.

"De eerste maanden bleven redelijk stabiel, maar nu is de horizon te ver en haken ze af", zegt Ronald Wouters over de vertrekkende leden. Hij is directeur van NL Actief, een branchevereniging met duizend fitness- en yogascholen met in totaal zo'n drie miljoen aangesloten leden. "Als sportscholen niet eerder dan 1 september open mogen, verwacht ik dat de helft van de sportscholen zal omvallen."

Volgens Wouters hebben sommige sportscholen al zo'n 30 procent van de leden zien vertrekken. De mensen die nog wel aangesloten zijn hebben veelal een compensatieregeling gekregen, omdat er tijdelijk niet gesport kon worden. De branchevereniging verwacht dat het aantal faillissementen bij heropening in september gelijk zal stijgen.

Reserves opbouwen

De loonkosten zijn nu nog vanuit de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW-regeling) gedekt. De energiekosten zijn ook nog laag, maar zodra sportscholen weer open gaan schieten de kosten omhoog. "Schuldeisers melden zich, je zit met minder abonnementhouders en hoge huurkosten. Dat vreet weer aan je budget."

Ook Sportschooleigenaar Cees Arendse in het Noord-Brabantse Oosterhout maakt zich zorgen. "Ik vraag mij af of mensen tegen die tijd ook weer binnen dúrven sporten. Als we in het najaar een tweede golf krijgen, dan is het klaar voor de hele branche. Als we nu in juni open gaan, kunnen we nog wat reserves opbouwen." Hij begrijpt de maatregelen in Nederland niet.

"In Duitsland mogen sportscholen wel open, daar hebben ze de airco's uitgezet en geven ze geen high-intensity-trainingen zoals spinning. Wij zitten hier ook juist bovenop de gezondheid, we monitoren onze leden goed, passen ook onze lessen aan. Het is juist belangrijk voor volksgezondheid dat we geen obesitas krijgen en weerstand opbouwen."

Rechtszaak

Fitnessketen BigGym wil de opening van sportscholen afdwingen via de rechter door een kort geding tegen de Staat, dat afgelopen woensdag diende. De landsadvocaat betoogde toen dat het opengooien van sportscholen en fitnesscentra brengt te veel risico's met zich meebrengt. Er zou onvoldoende wetenschappelijk inzicht zijn over hoe besmettelijk hijgende en zwetende sporters in een afgesloten ruimte zijn door de aerosolen, minuscule druppels en deeltjes die in de lucht zweven.

De rechter heeft besloten nog geen besluit te nemen en de ontwikkelingen van deze week af te wachten.

Voorwaarden

Premier Rutte zei eerder dat hij wil bekijken of een heropening van sportscholen op kortere termijn mogelijk is dan 1 september. De afgelopen twee weken voerde minister Martin van Rijn voor Medische Zorg gesprekken met sportscholen over de voorwaarden waarop dat kan, en welke aanvullende maatregelen moeten worden getroffen.

Wouters: "Van Rijn wilde van ons weten hoe wij het aantal sporters binnen de muren van de sportschool kunnen reguleren. Vrijwel alle scholen werken met toegangspoortjes, waarop precies te zien is wie wanneer binnen is, dus dat kunnen we heel goed in de gaten houden."

De minister vroeg ook naar luchtverversingssystemen in de sportscholen in verband met mogelijke besmettingen via aerosolen. Hierop hebben de sportscholen het protocol verantwoord sporten op een aantal onderdelen verduidelijkt. "Een bepaald aantal type trainingen zal wellicht de komende tijd niet mogelijk zijn in een fitnessclub, maar individuele krachttraining, cardio en groepslessen als yoga hoeven volgens ons geen probleem te zijn."

Het Outbreak Management Team heeft zich over het protocol gebogen. Het kabinet wordt de komende dagen geadviseerd over een mogelijk vervroegde opening.

'Astrid en Sonja Holleeder moeten opnieuw worden verhoord'

ma, 25/05/2020 - 18:30

De zussen en ex-vriendin van Willem Holleeder moeten hoogstwaarschijnlijk opnieuw naar de rechtszaal om hun verhaal te doen. Dat geldt ook voor de twee kroongetuigen in de zaak.

Op dit moment loopt het hoger beroep in het proces tegen Holleeder. Zowel zijn verdediging als het Openbaar Ministerie wil de belangrijkste getuigen in de zaak opnieuw in het openbaar verhoren, onder wie dus Holleeders zussen Astrid en Sonja. Het gerechtshof besluit in juli of dat ook zal gebeuren.

Dan bepalen de rechters ook of er een psycholoog wordt ingeschakeld, zoals de advocaten van Holleeder willen. Zij denken dat een posttraumatische stressstoornis de herinneringen van Astrid en dus haar getuigenis kan hebben beïnvloed. Een psycholoog zou daar meer over moeten kunnen zeggen, aldus de verdediging.

Vooringenomen

Holleeder werd vorig jaar veroordeeld tot levenslang. De rechtbank achtte hem schuldig aan het geven van vijf moordopdrachten. Holleeder zei meteen na de uitspraak al dat de rechtbank er niets van had begrepen.

Dat punt maakte zijn advocaten vandaag opnieuw op een zitting in de extra beveiligde rechtbank bij Schiphol. Volgens advocaat Sander Janssen stond de schuld van zijn cliënt bij voorbaat vast en zijn daarom alle tegenargumenten terzijde geschoven. "Ik kan nog steeds niet begrijpen wat er in de rechtbank is gebeurd."

Het Openbaar Ministerie noemde het verwijt van vooringenomenheid "volkomen onterecht en ondermijnend voor het vertrouwen in de rechtsstaat". Dat Holleeder het niet eens is met het vonnis, betekent volgens het OM niet dat de rechtbank fout zat.

Holleeder zei dat hij het gerechtshof zal proberen te overtuigen van zijn onschuld. Hij klaagde dat hij in de gevangenis niet aan zijn zaak kan werken, omdat de laptop waarop zijn strafdossier staat kapot is. Het OM beloofde dat de Amsterdamse crimineel snel een nieuw, beveiligd exemplaar krijgt. "Dat is uniek, iets dat geen enkele andere verdachte krijgt", aldus de officier van justitie.

'Volkskrant zet literair recensent Peters op non-actief'

ma, 25/05/2020 - 18:24

Literair recensent Arjan Peters van de Volkskrant is op non-actief gezet, schrijft NRC. Volgens NRC heeft de Volkskrant dat laten weten aan betrokkenen. De Volkskrant is niet bereikbaar voor commentaar.

De 57-jarige Peters schrijft al 28 jaar voor de Volkskrant en geldt als een van de meest gezaghebbende critici van Nederland. Volgens NRC doet de Volkskrant al enkele maanden onderzoek naar hem, vanwege geruchten dat hij voorafgaand aan een recensie persoonlijk contact zou zoeken met schrijfsters. Dat is ongebruikelijk, omdat bij recensies oordeelsvorming liefst onafhankelijk tot stand komt.

Maartje Wortel

Directe aanleiding voor het onderzoek is volgens NRC een uitspraak van schrijfster Maartje Wortel in een Volkskrant-artikel. Zij zei op 4 maart dat een vriendin van haar 's nachts een bericht had ontvangen van een gezaghebbend recensent. "Ik ga je recenseren, zullen we morgen lunchen?", zou in dat bericht hebben gestaan. Wortel noemde dat "nog net geen #MeToo".

Het artikel werd online gepubliceerd, maar in het stuk dat de Volkskrant de volgende dag afdrukte, ontbraken de betreffende zinnen. Later werd de passage ook online verwijderd, met de redactionele toelichting: "Sommige citaten zijn verwijderd omdat we ze niet konden verifiëren."

Verschillende auteurs hebben tegenover NRC bevestigd dat ze na 4 maart zijn benaderd door de Volkskrant, om te vertellen over hun ervaringen met Arjan Peters.

'Snel actie nodig om cultuur Belastingdienst te veranderen'

ma, 25/05/2020 - 17:27

Het wordt tijd om nu echt iets te gaan doen aan de cultuur bij de Belastingdienst. Het verbeteren van die cultuur is een langdurig proces, dat eigenlijk nooit klaar is, stellen onderzoekers van Deloitte.

De organisatie keek op verzoek van de politiek naar de interne gang van zaken bij de fiscus en kwam tot de conclusie dat voor veel medewerkers niet duidelijk is waar ze precies naartoe moeten werken. Bovendien geven ambtenaren aan dat ze zich niet altijd veilig voelen, zich niet erkend voelen of elkaar niet durven aan te spreken.

Na de affaire rond de kinderopvangtoeslag, waarbij honderden ouders ten onrechte als fraudeur werden aangemerkt, concludeerde de Tweede Kamer dat de 'menselijke maat' weer leidend moet worden bij de Belastingdienst. Maar Deloitte schrijft dat voor veel medewerkers niet duidelijk is wat dat precies betekent. Wel is duidelijk dat de leiding te veel stuurt op kwantiteit. Dat leidt de aandacht af van het echte werk, zeggen de geïnterviewden.

Onverwijld ter hand nemen

Veel van de problemen zijn al langer bekend, schrijven de onderzoekers, die vaststellen dat al veel onderzoeken zijn gedaan naar de cultuur bij de Belastingdienst. "Daarom zijn onze aanbevelingen erop gericht om te stoppen met onderzoeken en de transformatie onverwijld ter hand te nemen."

Toch zijn ambtenaren over het algemeen positief over het werkklimaat. Er is grote betrokkenheid en loyaliteit en het personeel gaat prettig met elkaar om. Onder staatssecretaris Snel, die aftrad vanwege de toeslagenaffaire, zijn volgens Deloitte ook al dingen verbeterd. "Maar het is ons inziens nog niet genoeg."

Indringend

De huidige staatssecretarissen, Van Huffelen en Vijlbrief, noemen de analyse van Deloitte indringend. "Het onderstreept voor ons de noodzaak van een steviger aanpak." De huidige aanpak wordt daarom heroverwogen. Voor de zomer komen de bewindspersonen met nieuwe stappen om de cultuur bij de Belastingdienst te verbeteren.

Vorige week werd bekend dat het ministerie van Financiën aangifte heeft gedaan tegen de eigen Belastingdienst. Mogelijk is sprake geweest van discriminatie en knevelarij, het innen van geld door een ambtenaar die weet dat het geld niet verschuldigd is.

Politieman Rotterdam opgepakt voor drugsbezit, corruptie en witwassen

ma, 25/05/2020 - 17:19

De politie heeft een politieman van de eenheid Rotterdam opgepakt. De 30-jarige man wordt verdacht van drugsbezit, schending van het ambtsgeheim, ambtelijke corruptie en witwassen. Hij werkte in Rotterdam als hoofdagent, een rang tussen agent en brigadier.

Bij de politie kwam informatie binnen dat een agent informatie zou lekken. Daarop is een onderzoek ingesteld en vrijdag werd de man aangehouden. Vandaag is bepaald dat hij nog zeker veertien dagen vastzit, meldt het Openbaar Ministerie.

Vossenfamilie heeft een nest tussen huizen in Nijmegen

ma, 25/05/2020 - 17:10

Een vrouw uit Nijmegen keek raar op toen ze deze week naar buiten keek. Ze zag een familie van drie vossen in de bosjes bij haar in de straat zitten.

Huppelen en spelen

De vossenfamilie heeft midden in de woonwijk een nestje gemaakt. Ze huppelen nu vrolijk rond en spelen met elkaar. Ook hebben ze een vossenhol gemaakt waar ze in kunnen slapen.

Vossen gaan steeds vaker in de buurt van mensen wonen. Volgens Glenn Lelieveld van de Zoogdier-vereniging mogen we daar best blij mee zijn.

Volgens Glenn hoeven mensen in de straat die huisdieren hebben, zich geen zorgen te maken. Vossen en katten kunnen het bijvoorbeeld niet goed met elkaar vinden en blijven uit elkaars buurt.

'Het coronavirus: feiten en fabels' donderdag op tv, stel alvast je vragen

ma, 25/05/2020 - 17:08

Wanneer en waar kunnen we op vakantie? Hoe lang moet er nog worden thuisgewerkt? Wat weten we nu over het virus? Deze en veel meer vragen over het coronavirus komen donderdag aan bod in een extra NOS-programma na het Achtuurjournaal.

In Het coronavirus: feiten en fabels staan opnieuw de vragen van het publiek centraal. Presentatoren Winfried Baijens en Saïda Maggé leggen ze in de uitzending voor aan deskundigen.

In februari, maart en april maakte de NOS al drie soortgelijke uitzendingen. Toen werden er tienduizenden vragen ingestuurd door kijkers. Sinds de laatste uitzending op 28 april is er veel gebeurd. Zo zijn de basisscholen voorzichtig open en kunnen de kappers weer aan de slag.

Toch blijven er nog genoeg vragen over. Daarom kunnen kijkers opnieuw vragen insturen via coronavragen@nos.nl en via de sociale mediakanalen van de NOS: Facebook, Twitter en Instagram. Gebruik daarbij de hashtag #coronavragen.

Podcast De Dag: wat we nu weten over het coronavirus (deel 1)

ma, 25/05/2020 - 16:33

NOS-redacteur gezondheidszorg Rinke van den Brink zet in een tweeluik op een rij wat de wetenschap inmiddels heeft ontdekt over het coronavirus, dat wereldwijd samenlevingen tot stilstand heeft gebracht. In het eerste deel gaat het over het virus zelf; waar het vandaan komt en hoe het zich verspreidt via mensen, dieren, kinderen, door de lucht, en via oppervlakken.

Morgen hoor je alles over wat er bekend is over de ziekte die je door het virus krijgt, de inzichten op het gebied van behandeling en de vorderingen die er gemaakt worden bij de ontwikkelingen van een vaccin.

Luister de podcast De Dag hier. Vind je de podcast leuk? Vergeet dan niet je te abonneren!

Verdachte boa-mishandeling IJmuiden (17) voorlopig vrijgelaten

ma, 25/05/2020 - 16:25

Een 17-jarige jongen die op Hemelvaartsdag betrokken zou zijn geweest bij de mishandeling van een buitengewoon opsporingsambtenaar in IJmuiden is onder voorwaarden vrijgelaten. Wel wordt hij nog steeds verdacht van openlijke geweldpleging en mishandeling, bevestigt een woordvoerder van de rechtbank Noord-Holland.

De jongen uit IJmuiden hoorde bij een groep jongeren die donderdagmiddag een aantal boa's sloegen en bespuugden. Een handhaver moest met gezichtsletsel naar het ziekenhuis.

Het incident speelde zich af nadat een van de jongeren vanaf de pier de zee in was gesprongen. Hij werd hierop aangesproken en moest zich legitimeren. De jongen wist zich los te rukken en ging er met zijn groep vandoor. De handhavers gingen hen achterna en werd toen belaagd op 't Kwelderpad, een paadje richting het strand.

De gealarmeerde politie pakte ter plaatse twee jongeren op, behalve de nu vrijgelaten jongen ook een meisje van 17 uit IJmuiden. Zij werd zaterdag vrijgelaten en is ook nog steeds verdachte. De precieze rol van de twee wordt nog onderzocht. Het OM sluit niet uit dat er meer arrestaties volgen.

Beelden van de mishandeling werden verspreid via sociale media:

Naar aanleiding van wat er in IJmuiden is gebeurd gaan boa's morgen en op 1 juni demonstreren. Ze vinden dat er meer aandacht moet zijn voor het gebrek aan uitrusting waarmee de handhavers zichzelf kunnen verdedigen.

Sportclubs blijven voorlopig overeind, maar dichte kantines zijn aderlating

ma, 25/05/2020 - 16:08

Voorlopig geen EK-voetbal, Olympische Spelen, Wimbledon en Tour de France. De topsportwereld is door de coronacrisis tot stilstand gekomen. Maar ook de amateursport is getroffen.

Aanvankelijk werd gevreesd dat honderden verenigingen en clubs zouden omvallen. Dat is niet gebeurd, mede dankzij een financiële injectie van 110 miljoen euro van het kabinet. "Anders was misschien wel die hele mooie, unieke verenigingsinfrastructuur in de problemen gekomen", zegt Erik Gerritsen, directeur van de Hockeybond. "Door die infrastructuur, die sporten relatief goedkoop maakt, hebben we de hoogste sportparticipatie ter wereld onder kinderen en jongeren."

Nederland telt 23.000 sportverenigingen met vijf miljoen sporters en nog eens 50.000 mannen en vrouwen die er hun brood mee verdienen. Voor al die clubs en al die mensen is het van groot belang dat de competities in september weer beginnen, zegt Gerritsen. Anders is het de vraag of gezinnen bereid zijn de contributie voor een nieuw jaar te betalen.

Afstand houden van trainer

Sinds enkele weken mag er buiten weer worden getraind. De jongste jeugd (onder de 12) mocht als eerste de wei weer in, gevolgd door de oudere junioren, senioren en veteranen. De honger naar de bal was groot bij jong en oud na een gedwongen sluiting van twee maanden.

De jeugd onder de twaalf jaar mag elkaar opzoeken, maar nadrukkelijk níet de trainer. Boven de twaalf moeten ook de sporters onderling een afstand van anderhalve meter in acht nemen.

Het belangrijkste voor een soepel verloop van een training in coronatijd zijn gaten in de trainingsschema's, zegt Sam Rutten, voetbaltrainer en coronacoördinator bij VV Hoogland. "Elk team traint nu maar een uur en tussen elke training zit ook echt een half uur zodat de trainers tijd hebben om op te ruimen en de kinderen niet aan de materialen hoeven te zitten. Kinderen komen hier aan en kunnen gelijk aan de slag."

Om naar het trainingsveld te komen moeten de sporters een met linten aangegeven parcours lopen. Ouders moeten bij de ingang van de club afscheid nemen van hun kinderen.

De kinderen werken goed mee met alle regels, ziet bestuurslid Rob Schoonderbeek van tennisvereniging Soest-Zuid. "Er zijn natuurlijk kleine incidentjes, daar ontkom je niet aan. Maar de jeugd doet het fantastisch, die snapt alles direct. Maar de volwassenen moet je af en toe een tikje op de vingers geven. Daar hebben we een mooie liniaal voor, dan komt het wel goed."

Geen ouders langs de kant

Voetbaltrainer Rutten ziet zelfs voordelen in de maatregelen. Er staan geen ouders langs de kant aanwijzingen te geven en trainers te corrigeren. "Het is echt een eye-opener voor ons. Kinderen zijn geconcentreerder met het spel bezig, ze zijn echt gefocust op het voetbal en op eigen keuzes maken. Niet op de ouders eromheen. Misschien is het wel goed om deze lijn door te trekken."

Wel betreurt Rutten dat de kantines en clubhuizen nog niet open mogen. De zo belangrijke derde helft zit er nog even niet in. "Maar des te gezelliger als de kantine straks wel open gaat, denk ik."

Volgens Gerritsen van de Hockeybond kost de sluiting van de clubhuizen de hockeyclubs enkele tientallen miljoenen euro's - een gevoelige aderlating. Koepelorganisatie NOC-NSF heeft er daarom op aangedrongen de kantines en clubhuizen per ingang van 1 juni weer te openen, tegelijk met de cafés en restaurants. Maar daar is vooralsnog geen gehoor aan gegeven.

Zorgen om coronabesmettingen arbeidsmigranten, 'breder onderzoek echt nodig'

ma, 25/05/2020 - 15:31

20 procent van de personeelsleden van slachterij Vion in Groenlo is besmet met het coronavirus. Hoe het komt dat het besmettingspercentage zo hoog is, staat nog niet vast. Mogelijk speelt krappe huisvesting een rol.

Medewerkers van slachthuizen zijn vaak arbeidsmigranten uit Bulgarije, Roemenië en Polen. Via een uitzendbureau worden ze ingezet. "Ik ben geen viroloog, maar veel werknemers slapen samen, hoesten bijna over elkaar heen, gaan samen in een bus naar het werk en delen soms met wel 40 man een keuken. Dan is het lastig om anderhalve meter afstand te bewaren", reageert Bart Plaatje van FNV.

Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselveiligheid zegt dat de slachthuizen die voor morgenavond onvoldoende aantonen dat zij al het mogelijke doen om coronabesmettingen te voorkomen, moeten sluiten. De inspecties zullen zich niet alleen richten op de situaties in de slachthuizen, maar ook hoe personeel wordt vervoerd en hoe ze wonen.

Risico's in andere sectoren

Niet alleen in de vleessector, ook in de land- en tuinbouw, bouw en in distributiecentra werken arbeidsmigranten. Dick Veerman, hoofdredacteur van Foodlog, zegt in Met het Oog op Morgen dat het na coronabesmettingen in vleesverwerkende bedrijven, wachten is op besmettingen in andere sectoren. "Veiligheidsregio's en GGD's moeten dit nu onderzoeken en zich niet alleen richten op de slachthuizen", vindt Veerman.

Van de naar schatting 400.000 arbeidsmigranten in Nederland, werken er 12.000 in de vleesindustrie. Veerman noemt het hoge besmettingsniveau van 20 procent in slachthuizen "alarmerend" en wil daarom breder testen. "Ik vind het onbestaanbaar dat dit niet breder onderzocht wordt in andere sectoren waar veel arbeidsmigranten werken."

Vakbond FNV vraagt al langer aandacht voor leefomstandigheden van arbeidsmigranten. Vicevoorzitter Tuur Elzinga noemt het probleem 'zeer actueel' vanwege coronabesmettingen in slachthuizen: "De middeleeuwse situatie waarbij je baas ook je huisbaas is, moet afgelopen zijn."

Het toezicht op de handhaving van coronamaatregelen is versnipperd. Elzinga: "De veiligheidsregio's gaan over huisvesting, politie over vervoer, de arbeidsinspectie en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit over veiligheid." In een brief pleit FNV voor een structurele aanpak.

Bart Plaatje: "Er wordt niet getest op corona in sectoren waar veel arbeidsmigranten werken, dus zeker weten doen we het niet. Het kan ook liggen aan de vleesverwerkende industrie. Mogelijk grijpt het virus daar sneller om zich heen om wat voor een reden dan ook. Maar ik geloof in deze situatie eerder in en/en, dan in en/of."

Afgelopen weekend sprak Plaatje twee Bulgaren die bij Vion werkten, om persoonlijke redenen werden ontslagen en uit huis werden gezet. Ze hadden koorts, zijn naar de dokter gegaan en wachten de uitslag van de coronatest nu elders af. Plaatje wil vanwege dit soort voorbeelden dat arbeidsmigranten niet langer mogen wonen in huizen van hun uitzendbureau. "Scheiden van bed en brood moet nu echt eens geregeld worden."

De ChristenUnie en de SP hebben in december een plan ingediend om de woon- en werkomstandigheden van arbeidsmigranten te verbeteren. Maandagmiddag debatteert de vaste Kamercommissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport hierover.

Coronacijfers van 25 mei: 8 doden gemeld

ma, 25/05/2020 - 14:37

Het aantal doden en ziekenhuisopnames door het coronavirus zoals gemeld bij het RIVM zijn beide met 8 gestegen. Gisteren werden nog 11 doden en 13 opnames gemeld.

In totaal zijn in Nederland nu 5830 sterfgevallen waarvan bekend is dat die gerelateerd zijn aan covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt.

Om te kunnen beoordelen of de verspreiding van het virus in Nederland afneemt, kijkt het RIVM vooral naar de nieuwe ziekenhuisopnames. Dat aantal van 8 ligt onder het gemiddelde van 17 van afgelopen week en onder de 27 van vorige week maandag.

In totaal zijn er nu 11.680 mensen in Nederland die vanwege het coronavirus zijn opgenomen of opgenomen zijn geweest.

Daarbij moet worden aangetekend dat er een vertraging zit tussen opname en de registratie ervan. In en na het weekend is die vertraging nog groter. Ook bij de registratie van doden is vertraging.

Later vandaag komen nieuwe cijfers over de bezetting van de intensive care. Het aantal covid-patiënten op de IC is de afgelopen weken gedaald, na een piek van ruim 1400 coronapatiënten op de IC begin april.

Zondag zakte het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis voor het eerst sinds de uitbraak weer onder de duizend. Daarbij gaat het om patiënten op de IC en in de rest van het ziekenhuis. Op de intensive care lagen gisteren nog 277 covid-patiënten.

Van de dagelijkse RIVM-cijfers is bekend dat ze incompleet zijn. Bijvoorbeeld omdat sommige mensen thuis overlijden zonder dat er officieel covid-19 bij hen is vastgesteld. Andere cijfers, van het Centraal Bureau voor de Statistiek, gaven in de periode van oversterfte waarschijnlijk een beter beeld van de werkelijkheid.

De afgelopen weken daalde het aantal overledenen in rap tempo. Vorige week was er volgens het CBS zelfs voor het eerst sinds het begin van de coronacrisis sprake van 'ondersterfte': er overleden 200 mensen minder dan in deze tijd van het jaar mag worden verwacht.

Veel ouderen met ernstige kwalen zijn tijdens de epidemie eerder overleden dan anders was gebeurd. Daardoor zullen er vanaf nu waarschijnlijk een aantal weken juist minder ouderen sterven dan gebruikelijk is.

Cijfers per regio

Wil je weten wat de belangrijkste cijfers over coronavirus zijn in jouw gemeente? Klik dan op onderstaande kaart. We houden daar onder meer het aantal in het ziekenhuis opgenomen patiënten per gemeente bij. Maar ook de geregistreerde besmettingen en het aantal overledenen. Wil je weten hoe het virus zich wereldwijd ontwikkelt, bekijk dan deze kaart.

20 kinderen in Nederland met nieuwe ernstige ziekte, mogelijk door corona

ma, 25/05/2020 - 13:51

Twintig kinderen hebben de afgelopen weken een nieuwe ernstige kinderziekte opgelopen die vermoedelijk op een of andere manier samenhangt met covid-19. Tien van de kinderen zijn positief getest op antistoffen tegen SARS-CoV-2, het virus dat covid-19 veroorzaakt. Dat blijkt uit een enquête die de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) heeft gehouden.

De NVK vroeg de Nederlandse kinderartsen twee weken geleden om alle gevallen van de nieuwe aandoening die zij tegenkomen te melden. De nieuwe ziekte lijkt een combinatie van twee bekende ziekten: de zeldzame ziekte van Kawasaki, die bijna uitsluitend kinderen onder 5 jaar treft, en het toxischeshocksyndroom (TSS).

"Slechts vier van de twintig patiënten waren jonger dan 5 jaar", vertelt NVK-voorzitter Károly Illy, zelf kinderarts in het ziekenhuis Rivierenland in Tiel. "Bij tien patiënten zijn antistoffen tegen het coronavirus vastgesteld."

Bij de rest dus niet, maar dat betekent niet dat vaststaat dat zij geen infectie hebben doorgemaakt. De testen zijn te onbetrouwbaar om daar met zekerheid uitspraken over te doen. Hoe het nu met de kinderen gaat, is niet bekend. Dat maakte geen onderdeel uit van de enquête.

Nieuwe ziekte

De ziekte van Kawasaki leidt tot het opzwellen van de bloedvaten in het hart. Het is een goed behandelbare aandoening. Patiëntjes hebben doorgaans gezwollen klieren, droge en gebarsten lippen en (heftige) huiduitslag. De vingers en tenen van Kawasaki-patiënten en hun handpalmen en voetzolen zijn vaak opvallend rood.

Het toxischeshocksyndroom - ook wel bekend als de tamponziekte omdat het kan ontstaan bij het langdurig inhouden van een tampon - wordt veroorzaakt door bacteriën die gifstoffen afscheiden in het lichaam. TSS gaat gepaard met hoge koorts, heftige huiduitslag, griepachtige verschijnselen. Doordat het kan leiden tot multi-orgaanfalen - nierfalen, leverfalen, maar ook zuurstofgebrek door het niet goed werken van de longen - is het toxischeshocksyndroom een levensbedreigende aandoening.

De bacteriën die TSS veroorzaken zijn Staphylococcus aureus en groep-A streptokokken. Veel mensen dragen S. aureus met zich mee, vooral in hun neus of op hun huid. Dat kan meestal geen kwaad, behalve als de bacterie in wondjes of wonden terechtkomt. S. aureus en MRSA, de multiresistente variant daarvan, zijn berucht om de postoperatieve wondinfecties die ze in ziekenhuizen vaak veroorzaken.

Ook groep-A streptokokken veroorzaken meestal mild verlopende infecties, maar kunnen als ze in de bloedbaan of in onderliggend weefsel terechtkomen ernstige gevolgen hebben. Streptokokken kunnen kraamvrouwenkoorts veroorzaken, een vorm van sepsis die net bevallen vrouwen treft.

Overreactie immuunsysteem

Hoogleraar Pediatrische intensive care aan het Amsterdam UMC Job van Woensel zei eerder tegen Medisch Contact dat het onbekende ziektebeeld bij kinderen eerder veroorzaakt wordt door een overreactie van het afweersysteem dan door het virus zelf. Die overreactie wordt bij veel covid-patiënten gezien en wordt veroorzaakt door wat wel een "cytokinestorm" is gaan heten.

Cytokinen zijn eiwitten die het afweerreactie van het immuunsysteem reguleren. Er zijn twee soorten cytokinen: ontstekingsbevorderende en ontstekingsremmende. Een subtiel samenspel van beide zorgt ervoor dat het afweersysteem een infectie de baas wordt. Maar een overmatige productie van ontstekingsbevorderende cytokinen kan juist een veel ernstiger beloop van de infectie veroorzaken.

Bij veel covid-19-patiënten is gezien dat het immuunsysteem als het ware in de overdrive gaat en tot heel ernstige klachten leidt. Dat gebeurt vaak nadat covid-19 in eerste instantie enigszins onder controle is lijken te komen. Die cytokine-storm kan net als de nieuwe ernstige kinderziekte orgaanfalen veroorzaken.

Veel landen

De eerste berichten over de nieuwe kinderziekte die mogelijk samenhangt met covid-19 doken een maand geleden op in het Verenigd Koninkrijk, Daar publiceerden de kinderintensivisten een waarschuwing om alert te zijn op het nieuwe ziektebeeld. Ierland en België, Zwitserland, Italië, Spanje, Frankrijk en de VS volgden.

In New York alleen al zijn er volgens gouverneur Cuomo 102 patiënten. Drie kinderen zijn overleden. Veertien andere Amerikaanse staten melden volgens The New York Times ook gevallen.

In Frankrijk was het totaal aantal gevallen vorige week opgelopen tot 135. Een patiëntje is overleden. Bij hem is vastgesteld dat hij geen covid-19 heeft gehad, maar bloedonderzoek zou wel hebben aangetoond dat hij in contact is geweest met het virus.

Pagina's