NOS Binnenlands nieuws

Abonneren op feed NOS Binnenlands nieuws NOS Binnenlands nieuws
NOS Binnenland
Bijgewerkt: 1 uur 38 min geleden

Poes Lucy gered na drie weken onder brug

2 uur 19 min geleden

In Middelburg is een poes gered die drie weken vastzat onder een brug. Hoe het dier daar terecht is gekomen is onduidelijk. Ze stond op een smal randje en kon daar niet meer wegkomen.

De poes werd ontdekt doordat mensen rondom de brug liepen en gemiauw hoorden. De Dierenambulance en ook de brandweer probeerden de poes, die Lucy heet, te bevrijden. Maar dat bleek niet makkelijk.

Surfplank

Ook een paar buurtbewoners met een kano konden het dier niet te pakken krijgen. Uiteindelijk zijn mensen met een surfplank het water opgegaan om poes Lucy te pakken. Dat lukte.

De poes was zwak en erg mager geworden. Omdat ze gechipt is, konden vrijwilligers haar baasje snel terugvinden. Die zei dat Lucy al drie weken weg was.

Meer GGD’s beperken contactonderzoek

3 uur 57 min geleden

Vijf GGD-regio's beperken per direct het contactonderzoek bij mensen met een coronabesmetting. Het gaat om de regio's Amsterdam, Kennemerland (Schiphol en omgeving), Gelderland-Midden (Arnhem), Gelderland-Zuid (Nijmegen) en Twente.

Besmette inwoners moeten per direct voorlopig zelf hun nauwe contacten informeren en adviseren om in quarantaine te gaan. Alleen risicogevallen worden nog door de GGD gebeld. Het bron- en contactonderzoek gaat wel door.

"We vragen meer verantwoordelijkheid van besmette mensen om hun eigen omgeving te informeren", zegt een woordvoerder van de GGD Amsterdam. "De weg is anders, het resultaat blijft gelijk: het zo snel mogelijk vinden en informeren van mensen die mogelijk het virus kunnen verspreiden."

Personeelstekort

In augustus moest Amsterdam ook al drie weken besluiten tot het zogenoemde 'risicogestuurd contactonderzoek'. Ondanks een forse opschaling heeft de GGD door het oplopende aantal besmettingen opnieuw onvoldoende personeel om alle contacten van besmette personen zelf te bellen.

Bij GGD Haaglanden is al sinds dinsdag een dergelijke beperking van kracht. Mogelijk zijn er al meer GGD's die een beperking hebben ingesteld. Koepelorganisatie GGD GHOR Nederland zegt tegen de NOS nog bezig te zijn met een overzicht.

Het bron- en contactonderzoek wordt gezien als een van belangrijkste middelen om het virus onder controle te houden. Door de contacten van een besmet persoon meteen na te gaan, wordt de kans op verspreiding ingedamd. De verantwoordelijkheid om nauwe contacten op de hoogte te brengen ligt nu in vijf regio's bij besmette personen zelf.

Capaciteit contactonderzoek overschreden

Deze week is het contactonderzoek in zijn oude vorm, waarbij de GGD drie telefoontjes per nauw contact moet doen, onder druk komen te staan. De GGD is nog bezig om per eind september voldoende onderzoekers te hebben om maximaal 1500 onderzoeken per dag te kunnen doen. De afgelopen drie dagen heeft het aantal besmettingen die capaciteit echter al overschreden.

Dat ook GGD Kennemerland het contactonderzoek nu beperkt, heeft gevolgen voor mensen die in een vliegtuig hebben gezeten met een besmet persoon. "Alle nauwe contacten in een vliegtuig worden nog gebeld maar niet gemonitord. Als we ze niet te pakken krijgen sturen we ze een e-mail. Ze worden dus niet meer nagebeld", zegt een woordvoerder.

Hoe werkt bron- en contactonderzoek eigenlijk? Stap in de schoenen van een contactonderzoeker en ga op zoek naar mogelijke besmettingen. Let op: de tijd tikt - en zet je geluid aan:

Vrouw wil schilderij terug dat ze cadeau gaf aan Rijksmuseum

5 uur 7 min geleden

Een vrouw uit Amsterdam wil een schilderij terug hebben dat ze 7 jaar geleden cadeau gaf aan het Rijksmuseum in Amsterdam. De vrouw is nu 88 jaar en zegt dat ze in de war was toen ze het schilderij cadeau gaf.

Het gaat om het schilderij Compositie van kunstenaar Bart van der Leck. Volgens kenners is het schilderij 350.000 euro waard.

De familie van de vrouw wil het schilderij nu terug. Ze zeggen dat het museum meer onderzoek had moeten doen. Dan hadden ze gezien dat vrouw in de war was en dat ze het schilderij eigenlijk niet wilde geven.

Een rechter gaat nu bekijken hoe de zaak precies zit. Het museum zegt dat ze het schilderij best terug willen geven als inderdaad duidelijk is dat de vrouw verward was.

Zondag is er een extra Jeugdjournaal over pesten

5 uur 19 min geleden

Morgenavond is er een extra Jeugdjournaal over pesten. Pesten gebeurt nog altijd en het kan grote gevolgen hebben. In het extra Jeugdjournaal vertellen kinderen die het meemaken hoe het is om gepest te worden.

Ook komen bekende Nederlanders aan het woord. Sommige van hen zijn zelf gepest. Natuurlijk hoor je ook wat je kunt doen tegen pesten. En wist je al dat dieren elkaar kunnen pesten? Dat gaan we allemaal laten zien in de speciale, extra uitzending.

De uitzending begint om 19.15 uur, direct na het gewone Jeugdjournaal.

Herdenking in Den Bosch voor religieuzen die overleden door corona

5 uur 28 min geleden

De katholieke gemeenschap heeft vanochtend in Den Bosch een herdenkingsmis gehouden voor kloosterleden en andere religieuzen die tijdens de coronaperiode zijn overleden.

In de Sint-Janskathedraal werden 190 namen van gestorven religieuzen voorgelezen:

De mis, opgedragen door bisschop Gerard de Korte, was nadrukkelijk bedoeld om alsnog stil te staan bij het overlijden van de mensen in kloosters en andere kerkgebouwen. Tijdens de corona-uitbraak was een waardig afscheid niet mogelijk.

Met name in het bisdom Den Bosch werd een aantal kloosters getroffen door het virus, meldt Omroep Brabant. De kerk gaat er daarbij van uit dat 190 religieuzen door het virus zijn gestorven. Waarschijnlijk zijn het er meer omdat niet bij ieder sterfgeval is vastgesteld dat corona de doodsoorzaak was - vooral in de beginperiode werd nauwelijks getest.

Afsluiting van moeilijke periode

Bij de mis vanochtend waren 300 mensen uit het hele land aanwezig. In de Sint-Jan is plaats voor veel meer kerkgangers, maar ook vanochtend gold dat iedereen anderhalve meter afstand moest houden.

Eerder vertelde zuster Agnes Vos, algemeen overste van de congregatie Zusters van Liefde in Schijndel dat de dienst een afsluiting van een moeilijke periode is. "Met de dienst kunnen we de zusters die zijn overleden in het licht zetten", zei ze. "Maar het zegt ook dat het leven weer verdergaat."

Bekijk hier de reportage die Nieuwsuur in april maakte over de brandhaard in Brabant:

De 9 ontdekkingen van de week

8 uur 8 min geleden

Elke zaterdag zetten wij de leukste, grappigste en interessantste ontdekkingen van de afgelopen week voor je op een rij. Met deze week:

1. Wetenschappers denken dat er misschien bacteriën leven bij Venus

2. Freestyle-voetballer Laura Dekker moet iedere twee weken nieuwe schoenen kopen

3. Sommige mensen zijn nu al in kerstsfeer

4. Er is voor het eerst een przewalskipaard gekloond

5. Er komt heel misschien een rechtszaak tegen katten

6. Apen kunnen foto's maken

7. Er is een plek waar je de hele dag kan gamen

8. De Belgische kroonprinses zit in het leger

9. Een onderzoeker heeft een prijs gewonnen voor zijn onderzoek naar irritante geluiden

Al maanden zitten deze kinderen thuis, want corona kan moeders fataal worden

8 uur 47 min geleden

Zelf zijn ze kerngezond, maar de kans dat hun chronisch zieke moeders corona overleven is klein. Daarom blijven Oriana (6) en Mila (14) al sinds maart zoveel mogelijk binnen en gaan ze niet naar school. En dat allemaal om koste wat kost te voorkomen dat zij het virus meebrengen naar huis, en mogelijk hun ouders besmetten.

Voor hun moeders was het een moeilijke beslissing, maar gevoelsmatig wel de beste keuze. "Ik kan niet het risico nemen dat mijn kind straks op haar vijftiende geen moeder meer heeft."

Wat doet het met moeders als zij hun kind 'huisarrest' moeten geven, omdat een besmetting voor voor hen fatale gevolgen kan hebben? En wat doet het met de kinderen?

We spraken moeders (en dochters) over deze (on)vrijwillige thuisquarantaine van nu al zeven maanden:

Longkankeroperaties kunnen preciezer door VR-bril, 'Een absolute revolutie'

8 uur 57 min geleden

Een nieuw ontwikkelde methode om longkankeroperaties te doen met behulp van een virtualrealitybril blijkt zeer succesvol. Chirurgen in het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam zijn erg enthousiast omdat ze veel gerichter kunnen opereren en gezond longweefsel zoveel mogelijk kunnen sparen. Inmiddels zijn er al een kleine twintig patiënten met de techniek behandeld.

Bij deze methode worden beelden van een CT-scan (allemaal losse foto-plakjes) met speciale software tot een driedimensionaal kleurenbeeld gecombineerd om zo de longen virtueel in 3D in beeld te brengen. De chirurgen bestuderen de beelden voorafgaand aan de operatie uitvoerig en ook tijdens de operatie zijn de beelden leidend: de anatomie van de longen wordt op een scherm geprojecteerd en er staat een chirurg met een VR-bril aan de tafel. Hij kijkt als het ware door de patiënt heen en leidt zijn snijdende collega door de longen naar de tumor.

Hart-longchirurg Lex Maat legt in deze video uit hoe de techniek precies werkt:

De longchirurgen in het Erasmus MC spreken van een grote stap voorwaarts. "Een absolute revolutie in de diagnostiek", noemt hart-longchirurg Lex Maat het. "Voorheen moesten we plakje voor plakje in ons hoofd het verloop van de bloedvaten reconstrueren om een beetje een idee te krijgen hoe het driedimensionaal zit. Met de VR-bril kan ik als het ware door de long heen wandelen, precies zien waar de tumor zit. Ik kan nu recht op het doel afgaan en alleen het zieke weefsel isoleren en verwijderen".

Gevolg is dat de patiënt veel meer gezond longweefsel en ademcapaciteit overhoudt. Een ander voordeel is dat operaties sneller verlopen, wat het herstel van de patiënten ten goede komt.

Gezond weefsel sparen

De methode is vooral nuttig bij het vinden en verwijderen van heel kleine tumoren, bijvoorbeeld bij longkanker in een vroeg stadium. Doorgaans ligt zo'n tumortje verborgen in de long, voor de chirurg lastig om hem te zien of te voelen. In dat geval werd vaak een flinke lob van de long weggenomen, maar het kon ook gebeuren dat de chirurg fout zat, doordat hij het niet goed kon zien.

Chirurg in opleiding Amir Sadeghi (30): "We kunnen nu accurater en met meer zelfvertrouwen op zoek gaan naar precies dát stukje long dat we eruit willen halen en voorkomen dat we schade toebrengen aan de onderdelen van de long die nog gezond zijn."

Wanneer de 3D-techniek gecombineerd zou worden met screening op longkanker en tumoren eerder worden opgespoord, komen patiënten eerder in beeld en kan met een kijkoperatie een klein stukje long worden weggenomen. Lex Maat: "Als je bijvoorbeeld rokers gaat screenen op longkanker zal je kleine tumoren vinden die je vroegtijdig kunt weghalen. Rokers houden weliswaar een verhoogde kans op terugkeer van kanker, maar je biedt ze toch een enorme levenswinst."

Augmented reality

De artsen denken dat het gebruik van de VR-bril snel kan worden toegepast in andere ziekenhuizen in Nederland. Er wordt nog deze maand patent aangevraagd op de uitvinding.

Amir Sadeghi kan zich voorstellen dat de techniek in de toekomst verder wordt ontwikkeld tot augmented reality: "Dan projecteer je de plaatjes die je ziet over de patiënt, waardoor je real time de anatomie ziet over het weefsel van de patiënt."

Hij verwacht dat de VR-techniek op termijn ook bruikbaar is bij operaties van andere organen. "De eerste resultaten bij ons zijn veelbelovend en we hebben ook al wat andere chirurgen in ons ziekenhuis geënthousiasmeerd."

Wekdienst 19/9: Herdenking in Sint-Jan voor slachtoffers corona • World Cleanup Day

10 uur 5 min geleden

Goedemorgen! Tijdens World Cleanup Day wordt wereldwijd rommel opgeruimd. En in Den Bosch wordt stilgestaan bij corona-slachtoffers in kloosterordes.

Het wordt vrij zonnig vandaag. In het noordoosten en zuidwesten ook af en toe wat sluierbewolking. Het blijft overal droog en het wordt vanmiddag 20 tot 27 graden. Vanavond en vannacht blijft het helder en koelt het af naar 5 tot 10 graden. Morgen weer veel zon en opnieuw 20 tot 27 graden.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de files en werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

In de Sint-Jan in Den Bosch is een herdenking van het relatief hoge aantal coronaslachtoffers dat viel bij kloosterordes. In Brussel wordt geeft eurocommissaris Timmermans een digitaal startschot voor World Cleanup Day, een actiedag om zoveel mogelijk zwerfafval op te ruimen. Op de Ginkelse Heide bij Ede wordt Operatie Market Garden herdacht, 76 jaar na dato. Voor het eerst gebeurt dit zonder parachutelandingen, veteranen en publiek. De enige tijdrit van de Tour de France wordt vandaag verreden, met een loodzware laatste klim op de berg La Planche des Belles Filles. Volg het live vanaf 13.13 uur op NPO1 of hier online.

Wat heb je gemist?

De Amerikaanse rechter Ruth Bader Ginsburg is overleden. Zij was al 27 jaar een van de negen leden van het Amerikaanse Hooggerechtshof. Ze stond bekend als progressief en als voorvechter van gelijke rechten voor vrouwen. Ruth Bader Ginsburg leed aan alvleesklierkanker. Ze is 87 jaar geworden.

De dood van Ginsburg zal waarschijnlijk leiden tot een verhit debat in politiek Amerika over de vraag of president Trump nog voor de verkiezingen in november een vervanger moet voordragen.

Ander nieuws uit de nacht:

Onderwijsveld reageert verdeeld op 'snotneusbesluit': de maatregel kan op instemming rekenen, al had de onderwijsbond liever gezien dat het niet meteen na het weekend al in was gegaan. CDA en CU willen leeftijdsgrens Moriakinderen loslaten: de twee coalitiepartijen zijn bereid ook oudere kinderen uit het vluchtelingenkamp op Lesbos te halen. 'Mister Pinkpop' Jan Smeets houdt ermee op: in een afscheidsbrief schrijft de 75-jarige Smeets dat corona hem persoonlijk ook parten heeft gespeeld. "Mede hierdoor heb ik besloten dat het tijd wordt om het stokje over te dragen."

En dan nog even dit:

Een vrouw die zeven jaar geleden een schilderij schonk aan het Rijksmuseum wil het kunstwerk weer terug. De 88-jarige Rose-Marie Silbermann zegt tegen NRC dat ze destijds in verwarde toestand verkeerde.

De kleindochter van de vrouw had een hersentumor en er werd gevreesd voor haar leven. Een stem in het hoofd van de vrouw zei volgens haar dat als ze het kostbare schilderij zou weggeven, haar kleinkind zou genezen. Zeven jaar later is de kleindochter gezond.

De huidige Rijksmuseum-directeur Taco Dibbits zegt in een reactie dat het museum te goeder trouw handelde in deze zaak. "Als de rechter anders oordeelt, dan zal het museum het in 2013 cadeau gekregen schilderij van Bart van der Leck onmiddellijk terugbezorgen aan de schenker."

Fijne dag!

Vrouw wil schilderij terug dat ze aan Rijksmuseum schonk

12 uur 11 min geleden

Een vrouw die zeven jaar geleden een schilderij schonk aan het Rijksmuseum wil het kunstwerk terug. De 88-jarige Oosje Silbermann zegt tegen NRC dat ze destijds in verwarde toestand verkeerde.

De kleindochter van de vrouw had een hersentumor en er werd gevreesd voor haar leven. Een stem in haar hoofd zei dat als ze het kostbare schilderij zou weggeven, haar kleinkind zou genezen.

Het gaat om het doek Compositie dat kunstenaar Bart van der Leck in 1918 schilderde. Toenmalig directeur Wim Pijbes was blij met het schilderij, dat volgens kenners die NRC sprak nu zo'n 3,5 ton waard is. Het wordt gezien als een van de pronkstukken van de afdeling twintigste-eeuwse kunst in het Rijksmuseum.

Onzorgvuldig

Nu laat de familie van Silbermann beslag leggen op het kunststuk. Volgens de dagvaarding is het schilderij door "overhaast en onzorgvuldig handelen van het Rijksmuseum aan haar bezit onttrokken". Door de ziekte van haar kleindochter was de toen 81-jarige Oosje naar eigen zeggen wilsonbekwaam met betrekking tot de schenking.

Volgens de familie had er meer onderzoek moeten worden gedaan naar de redenen achter de schenking. "Als het museum en de betrokken notaris hadden voldaan aan hun onderzoeksplicht, zoals de internationale museumregels voorschrijven, hadden ze Oosjes slechte geestestoestand kunnen constateren", stellen de eisers. Ze willen dat de schenking wordt teruggedraaid.

De huidige Rijksmuseum-directeur Taco Dibbits zegt in een reactie dat het museum te goeder trouw handelde in deze zaak. "Als de rechter anders oordeelt, dan zal het museum het in 2013 cadeau gekregen schilderij van Bart van der Leck onmiddellijk terugbezorgen aan de schenker."

Auto scheurt met 230 over snelweg, rijbewijs kwijt

14 uur 20 min geleden

Een bestuurder van een BMW is vannacht zijn of haar rijbewijs kwijtgeraakt vanwege te hard rijden. De auto reed op de A4 bij Den Hoorn 230 kilometer per uur.

De politie zegt op Twitter dat het voertuig omgerekend 64 meter per seconde reed. "Uw reactietijd is in het gunstigste geval een seconde. Dan bent u dus al 64 meter verder."

Al maanden zitten deze kinderen thuis, want corona kan moeders fataal worden

15 uur 49 min geleden

Zelf zijn ze kerngezond, maar de kans dat hun chronisch zieke moeders corona overleven is klein. Daarom blijven Oriana (6) en Mila (14) al sinds maart zoveel mogelijk binnen en gaan ze niet naar school. En dat allemaal om koste wat kost te voorkomen dat zij het virus meebrengen naar huis, en mogelijk hun ouders besmetten.

Voor hun moeders was het een moeilijke beslissing, maar gevoelsmatig wel de beste keuze. "Ik kan niet het risico nemen dat mijn kind straks op haar vijftiende geen moeder meer heeft."

Wat doet het met moeders als zij hun kind 'huisarrest' moeten geven, omdat een besmetting voor voor hen fatale gevolgen kan hebben? En wat doet het met de kinderen?

We spraken moeders (en dochters) over deze (on)vrijwillige thuisquarantaine van nu al zeven maanden.

Kolencentrales mogen plan indienen om vervroegd te sluiten

vr, 18/09/2020 - 22:41

Het kabinet bekijkt wat voor mogelijkheden er zijn om toch een kolencentrale te sluiten om zo dit jaar aan de klimaatdoelen te voldoen. Dat schrijft minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat in een brief aan de Tweede Kamer.

Nederland telt drie kolencentrales. De minister wil die drie zelf laten onderzoeken wat ervoor nodig is om te sluiten. Als een van de drie stopt, hoeven de andere centrales hun productie minder te beperken dan eerder werd gesteld. Wiebes stelt dat de leveringszekerheid blijft gewaarborgd wanneer een centrale dichtgaat.

Als een centrale stopt, levert dat volgens Wiebes een "significante" bijdrage aan het totale streven om minstens 5 megaton CO2 minder uit te stoten. "Ik grijp dan voor de overige centrales minder in hun bedrijfsvoering in", schrijft hij.

Sociaal plan

Aan het voorstel dat de centrales kunnen indienen, stelt de minister een aantal eisen. Zo moet er een goed sociaal plan komen voor werknemers. De sluiting moet kosteneffectief zijn en het subsidiebedrag mag niet hoger zijn dan wat de centrale nog zou hebben opgebracht in de jaren tot en met 2029.

Na dat jaar is het sowieso gedaan met de opwekking van energie met behulp van kolen. Dit najaar moet duidelijk zijn of er animo is voor de regeling, en wat de eventuele kosten zijn. De Tweede Kamer moet een eventuele deal nog goedkeuren.

Onderwijsveld reageert verdeeld op 'snotneusbesluit'

vr, 18/09/2020 - 22:26

De PO-Raad is blij met het besluit van het kabinet dat kinderen jonger dan 13 jaar met milde klachten zich niet meer hoeven te laten testen. Dat zegt de belangenbehartiger van het basisonderwijs in een eerste reactie. Volgens de raad kwam door het eerdere testbeleid de continuïteit van het basisonderwijs in de knel.

Vanavond maakte het kabinet op een persconferentie bekend dat het testbeleid voor jonge kinderen wordt aangepast. Eerst gold dat alleen kinderen onder de 6 jaar niet getest hoefden te worden, vanaf maandag wordt die leeftijdsgrens dus opgerekt.

Bovendien mogen kinderen onder de 13 jaar met milde klachten zoals een snotneus en keelpijn voortaan gewoon naar school. Die aanpassingen in het beleid moet ervoor zorgen dat het minder druk wordt in de teststraten en kinderen minder lesdagen missen. Volgens minister De Jonge is het verspreidingsrisico bij jongere kinderen "heel gering" en is testen daarom niet nodig.

Kinderen tot 13 hoeven zich wat het kabinet betreft alleen te laten testen als ze in contact zijn geweest met iemand met corona of als er iemand in hun huishouden koorts heeft of benauwd is.

'Dit kunnen wij niet rijmen'

Vakbond CNV zegt vooral blij te zijn dat er nu duidelijkheid is voor de scholen. Toch ervaren niet alle basisscholen dit zo. Scholenkoepel Lucas Onderwijs in Den Haag wijst erop dat de zorgen in het onderwijs hiermee niet verdwenen zijn. "Het is te vroeg om te zeggen hoe dit nieuws bij scholen, leraren, leerlingen en ouders valt. Ik kan mij voorstellen dat het vragen oproept", zegt bestuursvoorzitter Ewald van Vliet. "De kans dat leerlingen het virus overdragen is gering, maar de kans is niet nul."

Schooldirecteur Eva Naaijkens van de Alan Turingschool in Amsterdam laat weten overvallen te zijn door het nieuwe beleid. "Eerst moesten leerlingen thuisblijven, nu mogen ze zelfs met klachten naar school. Dat kunnen wij niet goed rijmen", zegt Naaijkens.

De schoolleider vervolgt: "Ik kan me voorstellen dat de maatregel uit praktisch oogpunt is genomen, maar het voelt niet prettig. Docenten in onze appgroep vragen zich bijvoorbeeld af of zij nu zelf niet sneller ziek zullen worden."

'Niet verrast'

De Algemene Onderwijsbond voelt zich overvallen door de nieuwe richtlijnen. "Het verbaast ons dat ze dit op vrijdagavond verkondigen en, boem, op maandag laten ingaan. Het was fijn geweest als scholen even hadden kunnen overleggen met hun team en tijd hadden gekregen om het advies goed te bestuderen", zegt een woordvoerder.

Boink, de belangenclub van ouders met kinderen in de kinderopvang, is niet verrast. "In de eerste coronagolf hebben we als kinderopvang al 10.000 kinderen tot en met 12 jaar opgevangen, dat heeft toen niet geleid tot extra besmettingen", zegt Boink-voorzitter Gjalt Jellesma.

Jellesma verwacht dat de nieuwe regels misschien wel tot wat onrust zullen leiden. Ook benadrukt hij het belang van voorrang voor medewerkers in de opvang bij de coronatest. "Het gaat om zo'n 80.000 medewerkers. Als iemand thuis komt te zitten in afwachting van een test, betekent dat vaak ook dat ouders thuis komen te zitten omdat er dan geen opvang is."

Randstedelijke regio's nemen zelf ook extra maatregelen tegen corona

vr, 18/09/2020 - 22:21

De kroegen eerder dicht en beperking van de groepsgrootte bij bijeenkomsten. Die nieuwe maatregelen van het kabinet gelden vanaf zondag in de zes veiligheidsregio's die wat betreft coronabesmettingen in de gevarenzone zitten.

Daarnaast mogen de Randstedelijke regio's (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Hollands Midden en Kennemerland) ook zelf nog aanvullende maatregelen nemen, met instemming van het kabinet. De meeste kiezen voor grofweg dezelfde maatregelen: intensievere samenwerking met groepen waar corona om zich heen grijpt, strengere naleving van bestaande regels en speciale 'venstertijden' voor kwetsbare groepen, bijvoorbeeld in bibliotheken en zwembaden.

"Ik hoop dat het de urgentie weer wat gaat vergroten", zegt de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb over de nieuwe maatregelen in zijn stad. "Ook vandaag waren er weer honderden besmettingen in Rotterdam, en helaas een paar doden en ziekenhuisopnames. Het is menens, het virus is niet weg."

Volgens de burgemeester zijn alle Nederlanders collectief verantwoordelijk voor de heropleving van het virus. "We hebben met elkaar na 1 juni de boel laten verslonzen. We hebben tegen de mensen gezegd: 'we hebben het onder controle, we kunnen weer op vakantie, etcetera.' Daarmee hebben we het klimaat gecreëerd van 'het hoeft allemaal niet meer'. En dat is echt een slecht signaal. Dit is slechts het begin van nog veel meer maatregelen, vrees ik."

Veel aanvullende maatregelen, bovenop die van het kabinet, neemt Aboutaleb niet: op markten en in supermarkten wordt weer steviger gehandhaafd op de naleving van de corona-maatregelen, zegt hij.

Er wordt ook contact gezocht met twee groepen in Rotterdam waarbinnen veel nieuwe besmettingen zijn: studenten en migranten. De eerste groep wordt opgeroepen zich te melden met goede ideeën om besmettingen in studentenhuizen te voorkomen. Het beste idee wordt beloond met 10.000 euro. Migrantenorganisaties worden opgeroepen mee te helpen de coronamaatregelen duidelijk te maken aan mensen die het Nederlands niet machtig zijn. De gemeente wil bijspringen met geld voor bijvoorbeeld websites of drukwerk.

Geen feesten meer in park of op strand

Ook de regio Kennemerland (Zandvoort, Haarlem en omstreken) zet vooral in op intensievere samenwerking met studenten, twintigers en migrantengroepen. Daarnaast wordt er meer energie gestopt in het tegengaan van illegale feesten in recreatiegebieden, en blijven muziekoptredens en feestjes met versterkte muziek verboden op de stranden van Bloemendaal en Zandvoort.

Amsterdam-Amstelland sluit vanaf nu ook parken in de nacht, om illegale feesten tegen te gaan, maar nog onduidelijk is om welke locaties het precies gaat. Ook is niet duidelijk hoe de gemeente niet-omheinde parken gaat afsluiten.

In de regio Haaglanden komen er controles bij horecagelegenheden, feestzalen, sportaccommodaties en studentensociëteiten. Als de regels worden overtreden na een waarschuwing, volgt sluiting voor 2 weken, daarna een maand en daarna zelfs drie maanden. "Dat doen we niet omdat we het fijn vinden, maar om ervoor te zorgen dat het aantal besmettingen omlaag gaat", zegt de Haagse burgemeester Van Zanen.

Utrecht vraagt koepels van sport-, studie-, en gezelligheidsverenigingen om volgende week zelf met een actieplan komen om de verspreiding terug te dringen.

Veiligheidsregio Hollands Midden (Leiden en omstreken) houdt het bij de maatregelen van het kabinet, en kiest niet voor aanvullende regels. Dat gaat al ver genoeg, vindt de Leidse burgemeester Lenferink. "Het is echt verslapt, dat zien we overal in Nederland. Die alertheid moet weer terug."

Experts over nieuwe coronamaatregelen: 'Logisch moment om nu in te grijpen'

vr, 18/09/2020 - 21:43

Het kabinet kondigde vanavond aan dat er in het grootste deel van de Randstad aanvullende coronamaatregelen worden genomen. Maar waarom is dat nodig als de ziekenhuizen nog lang niet vol liggen? Kun je het virus niet beter laten rondgaan onder jongere mensen? En gaan de maatregelen wel effect hebben? Hieronder de antwoorden op die veelgestelde vragen.

Waarom ingrijpen als er zo weinig mensen in het ziekenhuis liggen?

288 coronapatiënten liggen er nu in het ziekenhuis, van wie 58 op de intensive care. Op het toppunt van de crisis, begin april, lagen er meer dan 4000 coronapatiënten in het ziekenhuis. In dat opzicht is er nog niet veel aan de hand. Waarom zou je dan nu ingrijpen?

Volgens het kabinet heeft dat te maken met de snelheid waarin het virus zich momenteel verspreidt. Het aantal nieuwe besmettingen verdubbelde in een week tijd. De verwachting is dat over een paar weken ook het aantal ziekenhuisopnames stijgt in dit tempo. "Het duurt altijd even voordat je het effect ook ziet bij de ziekenhuisopnames", beredeneert epidemioloog Patrica Bruijning van het UMC. "Dat zag je ook in het voorjaar. Mensen die ziek zijn, belanden namelijk niet direct in het ziekenhuis."

Mocht het aantal ziekenhuisopnames - net als de besmettingen - elke week verdubbelen, dan duurt het zo'n vijf a zes weken voordat het aantal nieuwe opnames weer zo hoog is als dit voorjaar. Volgens Bruijning is dit dan ook een logisch moment om in te grijpen.

"Er is niet een duidelijk moment van hier en niet verder", concludeert arts-microbioloog Marc Bonten van het UMC. "Maar de trend gaat niet vanzelf veranderen. Vroeg of laat gaat dat toch leiden tot risico's bij ouderen." De publieke opinie zal daar ook een rol in spelen, denkt hij. "Als de onrust toeneemt, dan moet je wat doen."

Waarom het virus niet laten rondgaan onder twintigers?

30 procent van alle mensen die deze maand positief testten, is in de twintig. Driekwart van alle mensen die positief is getest, is onder de vijftig. Toch is al sinds juni geen persoon onder de vijftig meer overleden aan het virus. Kunnen we het virus niet laten rondgaan onder deze groep jongere mensen?

"Er is iets gebeurd wat we niet hadden voorspeld: veel besmettingen bij jongeren en weinig ziekenhuisopnames", aldus Bonten. Dat creëert een "duivels dilemma". "Ga je ingrijpen bij de groep met de meeste besmettingen maar de minste gevolgen?"

Volgens hem is iets voor te zeggen om bij jongere mensen minder streng te zijn, omdat het risico bij hen zo veel kleiner is en alle maatregelen ook een prijs hebben. Toch is dat risico volgens hem groot. "Je kunt jongeren en oudere generaties nooit volledig scheiden. Het gaat vroeg of laat toch leiden tot meer besmettingen bij ouderen, die een veel groter risico lopen."

Bruijning is nog stelliger. Volgens haar is het naïef om te denken dat het in Nederland wel lukt om het virus te laten rondgaan onder jonge mensen en tegelijkertijd ouderen te beschermen. "Het is nergens ter wereld nog een land gelukt",

Hebben de aangekondigde maatregelen effect?

Bijeenkomsten met meer dan 50 mensen niet toestaan en cafés om 01.00 uur laten sluiten. Heeft dat zin? Gaat dat voorkomen dat mensen elkaar niet besmetten en de ziekenhuisopnames niet stijgen?

Het grote probleem voor bestuurders is dat men in de meeste gevallen niet weet hoe mensen besmet zijn. Bij driekwart van de besmettingen is de locatie van de besmetting onbekend. De meest voorkomende locatie die wel bekend is, is de thuissituaties (14 procent). Er zijn bijvoorbeeld nauwelijks besmettingen bekend in de horeca (ruim 1 procent) of op het werk (2 procent).

Of de maatregelen effect gaan hebben, durven de wetenschappers niet te zeggen. "Als iedereen zich aan de regels houdt, loopt het aantal besmettingen niet op", relativeert Bruijning. "Maar wat je nu wilt zijn maatregelen die er voor zorgen dat mensen niet langdurig dicht bij elkaar zitten in de slecht geventileerde binnenruimtes." Of deze maatregelen daar aan bijdragen is maar de vraag. "Mijn gevoel is dat het te weinig is."

"Het is één groot experiment", stelt Bonten. "Met deze maatregelen is de drempel om bij elkaar te komen wel weer wat hoger. Maar het zijn kleine stapjes, in de hoop dat het werkt."

Mailwisseling met het RIVM

vr, 18/09/2020 - 20:56

Nieuwsuur: Adviseert het RIVM zorgpersoneel in de verpleeg- en thuiszorg om PBM te dragen binnen een straal van 1.5 meter bij een coronapatient, óók als het slechts om vluchtig contact gaat, of snel iets aangeven? Of vindt het RIVM PBM in een situatie van vluchtig contact niet nodig?

RIVM: Ja we adviseren dit ook bij vluchtig contact

Nieuwsuur: Vindt het RIVM nu wel noodzakelijk dat werknemers buiten het ziekenhuis een chirurgisch mondkapje dragen bij kortdurend contact met een patiënt (met een verdenking op) covid-19, dus in de situatie als een werknemer 'snel iets aangeeft of een patiënt te hulp schiet'?

RIVM: Ja

Rutte bezorgd: 'Dit mogen we de mensen in de zorg niet aandoen'

vr, 18/09/2020 - 20:15

"Er moet echt een tandje bij", zei premier Rutte op zijn corona-persconferentie. Het gaat niet goed met de ontwikkeling van het virus en daarom neemt het kabinet samen met verschillende regio's in de Randstad extra coronamaatregelen, vooral in de horeca. De cafés moeten om middernacht beginnen met sluiten, bevestigde hij het nieuws dat gisteren uitlekte.

Dat is geen symboolpolitiek, zei premier Rutte. "Hoe later op de avond, hoe moeilijker die anderhalve meter. Wat je met deze maatregel bereikt is dat je voorkomt dat mensen met te veel alcohol op te dicht bij elkaar blijven staan."

Rutte hoopt dat hiermee strengere maatregelen in de horeca voorkomen kunnen worden. "De horeca heeft geen schuld, ze hebben het fantastisch gedaan. Maar je ziet dat er veel besmettingen vandaan komen en het opsporen van iedereen kost heel veel tijd."

Het is niet de bedoeling dat mensen deze maatregelen gaan zien als juridische regeltjes waarbij je moet proberen eronderuit te komen. "Doe dat nou alsjeblieft niet jongens", zei Rutte. "We zijn toch volwassen met z'n allen in Nederland."

Het kabinet ziet het echt als een reëel gevaar dat de gezondheidszorg weer in gevaar komt als de stijging van het aantal besmettingen niet wordt teruggedrongen.

"Dat mogen we de mensen in de zorg niet aandoen", aldus Rutte. "Niet nog een keer die bovenmenselijke inspanningen, niet nog een keer zo veel mensen die overlijden." Ook de reguliere gezondheidszorg voor bijvoorbeeld hartpatiënten en kankerpatiënten loopt weer gevaar.

'Rottijd voor jongeren'

"Voor jongeren is dit echt een rottijd", zei Rutte. Hij gaf een groot compliment aan jongerenorganisaties en studentenverenigingen die hun best doen alles zo veilig mogelijk te organiseren. Hij gaf toe dat dat niet voor iedereen geldt. "Maar ik ga hier hier niet zeggen dat alle studenten het fout doen, dat is niet zo."

In verband met de beperkte testcapaciteit heeft het kabinet besloten dat kinderen onder de 13 jaar zich niet hoeven te laten testen als zij klachten zoals een snotneus hebben. Het mag wel, maar het hoeft niet. Ze mogen dan dus gewoon naar school. Tot nu toe gold dat voor kinderen onder de 6 jaar.

Aanhoudingen in Westland vanwege omvangrijke heroïnesmokkel

vr, 18/09/2020 - 18:59

De politie heeft drie mannen aangehouden die worden verdacht van betrokkenheid bij een smokkelpoging van een grote lading heroïne uit Groot-Brittannië. Twee van hen werden opgepakt in Honselersdijk, de derde in Bleiswijk. Volgens de politie hebben zij geprobeerd om 1200 kilo heroïne het land binnen te halen.

Na een tip van de Britse politie viel een team van de Dienst Speciale Interventies in de nacht van dinsdag op woensdag een loods in Honselersdijk in de gemeente Westland binnen. Twee verdachten waren daar bezig om de grote lading drugs uit Engeland te lossen, zo dachten zij. Zij gingen ervan uit dat de lading zat verstopt tussen balen rijst, schrijft de politie.

In de loods werden twee mannen uit Den Haag aangehouden, van 48 en 60 jaar. Later op de dag werd nog een 38-jarige man aangehouden in zijn woning in Bleiswijk. Het zou gaan om een vrachtwagenchauffeur die de container met rijst had opgehaald en bij de loods afleverde.

Onderschept in Felixtowe

De container was per zeeschip via de Engelse haven Felixtowe naar Antwerpen vervoerd. De drugs waren in de Engelse havenstad al door de autoriteiten uit de container gehaald, maar de Belgische en Nederlandse politiediensten bleven de smokkelaars in de gaten houden. In Engeland werd in verband met de smokkel ook nog een 45-jarige man opgepakt.

Volgens de politie ging het om de op één na grootste heroïnevangst in Groot-Brittannië ooit. De lading had een straatwaarde van 36 miljoen euro.

Beelden van de loods:

Oranjevrouwen winnen van Rusland: bijna zeker van EK

vr, 18/09/2020 - 18:03

De Nederlandse voetbalvrouwen hebben vandaag met 1-0 gewonnen van Rusland. Het was hun zevende kwalificatiewedstrijd voor het Europees kampioenschap. Doordat ze hebben gewonnen, is het bijna zeker dat Nederland mee mag doen aan het EK.

De Nederlandse voetbalvrouwen hadden langer dan een half jaar niet samen gespeeld vanwege het corona-virus. Na een kwartier maakte Jill Roord het winnende doelpunt.

De volgende wedstrijd van de vrouwen is volgende week vrijdag, dan spelen ze tegen Estland.

Pagina's