NOS Binnenlands nieuws

Abonneren op feed NOS Binnenlands nieuws NOS Binnenlands nieuws
NOS Binnenland
Bijgewerkt: 2 uur 6 min geleden

Ochtendjournaal van maandag 20 september

3 uur 49 min geleden

Bekijk hier het Jeugdjournaal in de ochtend met nieuws over een vulkaanuitbarsting, kinderen die stelen en nieuwe quarantaineregels voor scholen.

Veel schade en geld op straat door plofkraak

5 uur 3 min geleden

Bij een plofkraak vanochtend in een winkel in Amsterdam-Noord zijn meerdere panden beschadigd. Er is nog niemand aangehouden.

Na de kraak op de geldautomaat lag er geld op straat. Dat is meegenomen door agenten.

Scooter

Twee verdachten zijn weggerend. Buurtbewoners zeggen tegen de Amsterdamse omroep AT5 dat ze in eerste instantie wilden vluchten op een scooter, maar die startte niet. Het is onbekend of de twee geld hebben meegenomen.

Meerdere ramen van omliggende huizen zijn gesneuveld. Ook zijn dakpannen naar beneden gekomen door de klap. De buurt is afgezet voor politieonderzoek.

Meer klachten over vliegtuig-herrie, maar minder vliegtuigen

5 uur 26 min geleden

Mensen die in de buurt van een vliegveld wonen, hebben meer last van lawaai dan voor de corona-tijd. Er landen minder vliegtuigen en er stijgen er minder op, maar toch komen er meer klachten binnen over vliegtuig-herrie.

Corona

Door corona werd er lange tijd een stuk minder gevlogen. Maar de afgelopen maanden stijgen en landen er weer steeds meer vliegtuigen. Dat valt op, na zo'n lange tijd van rust. Deskundigen denken dat mensen er daarom meer over klagen.

Niet meer de hele klas naar huis bij één corona-besmetting

5 uur 42 min geleden

Vanaf vandaag hoeft niet meer de hele klas naar huis als één iemand corona heeft. Alleen degene die ziek is, en kinderen die heel dicht bij die leerling in de buurt zijn geweest hoeven naar huis.

Volgens deskundigen kan dat omdat het nu minder gevaarlijk is om besmet te raken dan een paar maanden geleden.

De afgelopen maanden zijn honderden schoolklassen naar huis gestuurd als er iemand corona kreeg. Met de nieuwe regel hopen deskundigen dat kinderen minder vaak in quarantaine hoeven en daardoor minder lessen missen.

Wel denken sommige leraren dat het lastig is om te bepalen welke kinderen wel naar huis moeten en welke niet.

Wat vind jij ervan? Reageer op onze stelling:

Nieuwswekker: Vluchten voor lava + Nieuwe corona-regels in de klas

6 uur 8 min geleden

Goedemorgen! Het weekend is weer voorbij en er staat weer een nieuwe Jeugdjournaal Nieuwswekker voor je klaar. In dit artikel vertellen we iedere schooldag welk nieuws je gemist hebt en wat er op deze dag nog gaat gebeuren.

Het weer

Het zonnetje gaat schijnen en het wordt tussen de 17 en 20 graden. Prima weer om lekker buiten te spelen dus.

Dit gebeurde terwijl je sliep:

- Op het Canarische eiland La Palma moesten duizenden inwoners en toeristen vluchten nadat een vulkaan is uitgebarsten. De vulkaan spuwde lava en as de lucht in. Zeker acht huizen zijn door het lava verwoest. Op het filmpje hieronder kun je de uitbarsting bekijken:

- De Emmy's zijn vannacht uitgereikt. Dat zijn Amerikaanse prijzen voor tv-programma's en series. De serie The Crown over het Britse koningshuis heeft 11 prijzen gewonnen. Onder andere de prijs voor de beste serie. Ook de serie over schaken The Queen's Gambit won een prijs: voor beste mini-serie.

Dit is vandaag in het nieuws:

- Jongens in Afghanistan kunnen weer naar de middelbare school. Dat zegt de Taliban-minister van Onderwijs. De scholen in het land waren al meer dan een maand gesloten nadat de Taliban de macht in Afghanistan hebben overgenomen. Of en wanneer meisjes weer naar school mogen, is niets gezegd. Op universiteiten zijn er nieuwe regels voor vrouwen. Zo mogen ze alleen naar de les als ze een hoofddoek dragen, ze niet in dezelfde ruimte zitten als mannen en als ze les krijgen van vrouwen. Op basisscholen zijn geen extra regels voor meisjes.

- Welke programma's maken kans op de Televizier-Ster Jeugd, de belangrijkste prijs voor kinderprogramma's in Nederland? Vandaag worden de drie genomineerden bekendgemaakt. Vorig jaar ging de prijs naar Beestenbrigade (zie foto). Het dierenprogramma won toen van Dropje en H3L.

- Vanaf vandaag hoeft niet meer de hele klas in quarantaine als één leerling corona heeft. Volgens de regering is het nu veilig genoeg dat alleen degene met corona naar huis hoeft en kinderen die dicht in de buurt van diegene zijn geweest. Alle andere kinderen hoeven dan dus niet meer naar huis.

Wat vind jij daarvan? Reageer op onze stelling:

En dan nog even dit:

Je moet het maar durven: op 70 meter hoogte over een dun koord lopen. Koorddanser Nathan Paulin heeft het gedaan in de Franse hoofdstad Parijs. Hij liep op zijn blote voeten door de lucht, vanaf de Eiffeltoren naar de overkant van de rivier de Seine.

Wekdienst 20/9: Grote rechtszaak milieufraude van start • Canada naar de stembus

6 uur 39 min geleden

Goedemorgen! Vandaag begint de inhoudelijke zitting van een grote milieufraudezaak. Miljoenen kilo's vervuilde mest werden jarenlang op Nederlandse en Duitse akkers gedumpt. En de Canadezen gaan vandaag naar de stembus.

Maar eerst het weer: Vandaag is het wisselend bewolkt. Het blijft droog en bij weinig wind wordt het 17 tot 20 graden.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de files en werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten? Wat heb je gemist?

Duizenden inwoners en toeristen op La Palma zijn geëvacueerd na een vulkaanuitbarsting op het Spaanse eiland. De eruptie begon gisterochtend met een reeks aardbevingen. Lava uit de vulkaan heeft inmiddels zeker acht huizen verwoest. Ongeveer tweehonderd Nederlanders die via reisorganisatie TUI op het eiland vakantie vieren, zouden niet in gevaar zijn, laat de organisatie weten.

Ander nieuws uit de nacht: En dan nog even dit:

De Netflix-serie The Crown heeft elf Emmy's gewonnen bij de prijsuitreiking in Los Angeles. Actrices Olivia Colman en Gillian Anderson wonnen de belangrijkste tv-prijs voor hun rollen als koningin Elizabeth en Margaret Thatcher. Ook de acteurs die prins Phillip en zijn zoon Charles speelden vielen in de prijzen.

The Crown won bovendien de prijs voor Beste Dramaserie, een primeur voor Netflix. The Queen's Gambit, een andere titel van de streamingdienst, won in de categorie Beste Miniserie.

Fijne maandag!

Conducteurs van NS Internationaal staken woensdag voor hoger loon

zo, 19/09/2021 - 19:29

De conducteurs van NS Internationaal die werken op de Intercity Brussel leggen komende woensdag de hele dag hun werk neer. Hiermee hopen ze samen met de vakbonden FNV Spoor en de Vakbond voor Rijdend Personeel (VVMC) meer salaris af te dwingen.

De staking staat gepland vanaf de nacht van dinsdag op woensdag. Er rijden dan 24 uur lang geen treinen tussen Amsterdam en Brussel.

De conducteurs zijn ontevreden omdat ze minder betaald krijgen dan hun collega's bij de andere internationale treinen, waaronder de Eurostar naar Londen en de Nightjet naar Wenen. Zo krijgen ze onder meer een lagere toeslag voor extra kennis van buitenlandse wet- en regelgeving. Onderhandelingen met NS Internationaal en de vakbonden, die in 2018 werden gestart, zijn op niets uitgelopen.

Volgens FNV Spoor hebben conducteurs van NS Internationaal een "veeleisend takenpakket", maar is dat niet terug te zien op hun loonstrookjes. Ook zegt een woordvoerder van de vakbond dat er bij machinisten van verschillende internationale treinen geen verschil is in beloning en dat dit conducteurs "extra boos" maakt.

Gemeenten worstelen met woningen arbeidsmigranten: 'Raad schiet in kramp'

zo, 19/09/2021 - 19:28

Het lukt gemeenten nauwelijks om huisvesting te realiseren voor arbeidsmigranten. Dat blijkt uit een enquête van Nieuwsuur onder veertig gemeenten waar veel arbeidsmigranten werken. Gemeenten hebben óf nog geen duidelijk beleid, óf veel plannen sneuvelen na verzet van omwonenden. Vaak komen ze honderden of enkele duizenden woonplekken tekort.

Emile Roemer, tot vorig jaar voorzitter van het Aanjaagteam Bescherming Arbeidsmigranten, roept gemeenten op snel in actie te komen en geschikte locaties te zoeken.

Veel gemeenten geven in de enquête aan dat er veel arbeidsmigranten werken, maar dat ze onvoldoende plekken hebben om hen van goede tijdelijke huisvesting te voorzien. Zo werken in de gemeente Westland ongeveer 16.000 migranten, vooral in de glastuinbouw. In de afgelopen vier jaar zijn er maar 886 woonplekken bijgekomen, schrijft de gemeente.

In Tilburg is nog voor 3600 tot 5000 arbeidsmigranten een woonplek nodig, maar zijn de afgelopen vier jaar zeventien projecten voor huisvesting ingetrokken. In Bodegraven-Reeuwijk, waar 1225 arbeidsmigranten werken, sneuvelden twee plannen voor 900 woonplekken.

'Mensonterende situaties'

Vlissingen, waar volgens de gemeente behoefte is aan enkele duizenden extra woningen voor arbeidsmigranten, presenteerde drie plannen met 1000 plekken voor arbeidsmigranten. Hoog nodig, aldus SP-wethouder voor Wonen Sem Stroosnijder. "Die mensen wonen nu in mensonterende situaties, in honderden woningen door heel Vlissingen. Met veel overlast tot gevolg."

Maar in een aantal wijken in Vlissingen hebben bewoners grote bezwaren. Het Collectief Groot Lammerenburg begon een petitie, die in korte tijd door bijna 1700 buurtbewoners werd getekend. "We hebben niets tegen arbeidsmigranten, maar wel tegen de grootschaligheid van het plan vlak tegenover onze wijk", zegt woordvoerder Mark Verhagen.

Ook bouwers van woonlocaties zien vaak dat de lokale politiek terugdeinst voor dit soort projecten na protest. "Dikwijls gaat de lokale politiek eerst wel akkoord met een plan", zegt Willem Weggeman van Homeflex. "Maar zodra het concreet wordt zijn de omwonenden het er niet mee eens. En dan schiet de gemeenteraad in een kramp: 'wacht even, dit zijn onze kiezers', en dan wordt het lastig."

Ook Frank van Gool, directeur van arbeidsbemiddelaar Otto Work Force en oprichter van huisvester Kafra Housing, heeft die ervaring. "We hebben in Bleiswijk, waar heel veel distributiecentra van alle supermarkten gevestigd zijn, een plan voor een migrantencomplex van 256 plekken. Eerst was de gemeente Lansingerland, waar Bleiswijk onder valt, heel positief, maar na bezwaren van omliggende bedrijven, wordt het plan nu geblokkeerd. En dat in een gemeente waar duizenden arbeidsmigranten werken."

Volgens de gemeente is het plan op de voorgestelde locatie in Bleiswijk niet mogelijk en gewenst. De gemeente zegt actief te zoeken naar nieuwe locaties en projecten.

'Plannen vaak knullig'

Emile Roemer keek met het Aanjaagteam Bescherming Arbeidsmigranten naar de situatie van arbeidsmigranten in coronatijd. En constateerde in zijn rapport vorig jaar een groot tekort aan goede huisvesting voor deze doelgroep.

Hij schrikt van de resultaten van de Nieuwsuur-enquête. "Ik zie heel veel plannen die zijn ingetrokken, waarschijnlijk omdat ze te grootschalig zijn, knullig gebracht, waarna de buurt in opstand komt."

"Dat moet echt anders, de urgentie is hoog. Als je werkgelegenheid binnen je grenzen haalt, ben je als gemeente ook verplicht om te zorgen voor fatsoenlijke huisvesting."

Resultaten enquête over huisvesting arbeidsmigranten

zo, 19/09/2021 - 19:18

Het lukt gemeenten nauwelijks om huisvesting te realiseren voor arbeidsmigranten, blijkt uit een enquête van Nieuwsuur onder veertig gemeenten waar veel arbeidsmigranten werken. Vaak hebben ze honderden of enkele duizenden woonplekken tekort.

Hieronder staan alle resultaten van de enquête. Eerst een uitleg van de gebruikte termen:

Nederland stuurt 100.000 sneltesten naar Suriname

zo, 19/09/2021 - 17:55

Nederland heeft vandaag 100.000 antigeen-sneltesten naar Suriname gestuurd. De ambassadeur van Suriname in Nederland, Rajendre Khargi, schrijft op het zakelijke netwerk LinkedIn dat de levering "een direct uitvloeisel" is van het recente bezoek van de Surinaamse president Santokhi aan Nederland.

De Surinaamse minister van Volksgezondheid Ramadhin tekende tijdens dat bezoek een schenkingsovereenkomst met zijn Nederlandse ambtgenoot De Jonge. Daarmee is Suriname een jaar lang verzekerd van beschermingsmiddelen tegen het coronavirus. Het land zit momenteel midden in een vierde coronagolf.

Naast testen gaat het in de overeenkomst ook om de levering van onder meer handschoenen en schorten. Ramadhin heeft verder gevraagd om vaccins van verschillende merken. Volgens hem heeft Nederland daar positief op gereageerd.

Vaccins

In juni stuurde Nederland al 250.000 vaccins naar Suriname. Uiteindelijk is het de bedoeling om 500.000 tot 750.000 vaccins aan Suriname te doneren, afhankelijk van de beschikbare voorraad in Nederland en de vraag in Suriname. De coronasituatie in het land is nog altijd ernstig.

De testkits zijn vanochtend meegestuurd met de lijnvlucht van de Surinaamse luchtvaartmaatschappij SLM tussen Amsterdam en Paramaribo.

Arrestatieteam haalt man uit trein bij Apeldoorn na bommelding

zo, 19/09/2021 - 17:04

Bij het station van Apeldoorn heeft een arrestatieteam van de politie een man uit een trein gehaald. De politie greep in nadat hij een bommelding had gedaan. Het gaat om een 42-jarige Rotterdammer.

De trein, die onderweg was van Den Haag naar Enschede, werd na de waarschuwing stilgezet en op een rangeerterrein geplaatst. De helft van de inzittenden werd daar uit de trein gehaald, de andere helft moest op verzoek van de politie blijven zitten.

Uit voorzorg werd ook het station van Apeldoorn ontruimd. Het treinverkeer rond de stad raakte daardoor ontregeld.

Na de aanhouding van de man werden de treinpassagiers weggebracht in bussen en vervolgens opgevangen. De trein is doorzocht met behulp van politiehonden. Dat leverde niets op, twitterde de politie. Inmiddels is het treinverkeer weer op gang gekomen.

De uitzending van 19 september

zo, 19/09/2021 - 16:42
Houdt Russische regeringspartij de macht?

Het is de laatste dag van de verkiezingen in Rusland. De stembureaus sluiten om acht uur 's avonds Nederlandse tijd.

De oppositie is zo goed als monddood gemaakt, maar tegelijkertijd stond regeringspartij Verenigd Rusland er nog nooit zo slecht voor. In de uitzending het laatste nieuws van correspondent Iris de Graaf. Verslaggever Gert-Jan Dennekamp, die Rusland volgt, schuift aan in de studio.

Geen doorbraak in formatie

In het weekendoverleg op een landgoed in Hilversum hebben VVD, D66 en CDA geen grote stappen gezet in de formatie, maakte informateur Remkes bekend. De gesprekken waren goed, zegt hij, maar de politieke crisis van afgelopen week werkte "complicerend". De moties van afkeuring en het aftreden van ministers Bijleveld en Kaag veroorzaakten "veel politieke pijn".

Hoe nu verder? We blikken terug en vooruit met politiek verslaggever Arjan Noorlander.

Gemeenten worstelen met huisvesting arbeidsmigranten

Gemeenten hebben moeite om woonplekken te vinden voor arbeidsmigranten, blijkt uit een enquête van Nieuwsuur. Vaak hebben gemeenten wel plannen om huisvesting te regelen, maar worden die weer ingetrokken. Waarom? We spreken wethouders en bouwers.

Overheid in actie tegen betalen van losgeld aan ransomware-criminelen

zo, 19/09/2021 - 15:56

De overheid zit in zijn maag met bedrijven die losgeld betalen aan ransomware-criminelen. Het ministerie van Justitie en Veiligheid onderzoekt onder meer de mogelijkheden om verzekeraars te verbieden om losgeld te vergoeden. Dat melden bronnen aan de NOS.

Als een bedrijf wordt platgelegd door een ransomeware-aanval, kan een verzekeraar er nu voor kiezen om het losgeld te vergoeden zodat de ondernemer snel weer aan de slag kan. Dat is in veel gevallen goedkoper dan wanneer een bedrijf een paar weken stil ligt en de verzekeraar die kosten moet vergoeden. Eerder zei minister Grapperhaus liever niet te zien dat verzekeraars losgeld betalen.

"We onderzoeken hoe we losgeldbetalingen kunnen verminderen", bevestigt een woordvoerder van het ministerie. "Daarover hebben we nog geen besluit genomen."

Waarom alleen betalingen door verzekeraars aan banden zouden worden gelegd, en niet alle losgeldbetalingen, is onduidelijk; het ministerie heeft vragen daarover niet beantwoord.

Yasin Chalabi van verzekeraar Hiscox, die ook cybercrime-verzekeringen aanbiedt, vindt die keuze vreemd. "Verbied losgeldbetalingen dan voor alle bedrijven, want de meeste bedrijven hebben geen verzekering."

Het Verbond van Verzekeraars is ook kritisch: "We snappen het politieke sentiment, maar men moet niet over één nacht ijs gaan." Niet mogen betalen kan namelijk grote gevolgen hebben en kan bedrijven in gevaar brengen.

Criminele ecosysteem

Bij een ransomware-aanval wordt een bedrijf platgelegd totdat er geld wordt betaald aan de aanvallers. Daarbij gaan ze geniepig te werk: ook back-ups worden vaak uit de lucht gehaald, waardoor herstel moeilijk of zelfs bijna onmogelijk is.

Als geen enkel bedrijf losgeld zou betalen, zou het voor criminelen niet zinvol zijn om bedrijven aan te vallen, is de gedachte. "De betalingen houden het criminele ecosysteem in stand", zegt hoofdofficier van justitie Michiel Zwinkels.

Hoe werkt een ransomware-aanval eigenlijk? In deze video leggen we het je uit:

Ook kunnen de criminelen het geld dat ze verdienen gebruiken voor nieuwe aanvallen. "Wij zien in onderzoeken dat het geld dat door het ene slachtoffer wordt betaald, direct wordt geïnvesteerd in infrastructuur en middelen", zegt Matthijs Japsers van de ransomware-taskforce van de politie.

"We zouden graag zien dat verzekeraars het losgeld niet vergoeden, maar we zien dat het soms toch gebeurt, omdat het goedkoper is dan alle herstelwerkzaamheden."

Betalen

Hoe vaak bedrijven betalen, is niet bekend. Beveiligingsexpert Frank Groenewegen van Deloitte, die gehackte bedrijven bijstaat, zegt dat het in zijn ervaring in zes op de tien de gevallen gebeurt.

Uit onderzoek van verzekeraar Hiscox blijkt ook dat 58 procent van de succesvol aangevallen bedrijven betaalt. Dat onderzoek ging onder meer over Nederland; specifieke cijfers over de Nederlandse situatie zijn niet bekend.

Ook de politie heeft geen exacte cijfers. "We zien alleen het topje van de ijsberg, omdat bedrijven uit angst voor reputatieschade vaak geen aangifte doen."

Ondernemers of instellingen die het losgeld betalen, willen vaak niet in de publiciteit, uit angst voor diezelfde reputatieschade of om opnieuw doelwit te worden. Een van de weinige bekende Nederlandse gevallen is de Universiteit Maastricht, die de aanvallers 200.000 euro betaalde. Een van de bekendste voorbeelden is de Braziliaanse vleesverwerker JBS, die de aanvallers 11 miljoen dollar betaalde.

"Soms hebben ze geen andere keuze", zegt Groenewegen. "In de meeste gevallen die ik zie, zien ondernemers echt geen andere optie." De gevallen waarbij losgeld wordt betaald uit een zakelijke afweging - herstel is wel mogelijk, maar duurder - zijn volgens hem zeldzamer.

"Ik heb veel bedrijven bijgestaan waar echt alle data weg was. Die hebben dan de keuze: betalen, of weken tot maanden bezig zijn met herstellen en soms zelfs failliet gaan."

Bestanden gelekt

Intussen zetten aanvallers steeds meer druk op bedrijven om wél te betalen. Niet alleen de bedrijfsnetwerken worden versleuteld, de aanvallers stelen ook gegevens van medewerkers en klanten. Die publiceren ze vervolgens als bedrijven weigeren te betalen.

Het overkwam ROC Mondriaan, een MBO-scholengemeenschap in de regio Den Haag met 25.000 studenten. Op internet zijn nu interne documenten te zien, zoals de personeelsdossiers van leraren, gemelde klachten en financiële stukken.

"De aanvallers eisen vier miljoen euro", zegt Hans Schutte, de voorzitter van de raad van bestuur. "Dat is natuurlijk absurd veel geld."

Ondanks de gelekte documenten heeft de organisatie ervoor gekozen om niet te betalen. "We hebben nooit betaling overwogen. Principieel hebben we gezegd: wij betalen niet."

1694 nieuwe coronabesmettingen, gemiddelde daling houdt aan

zo, 19/09/2021 - 15:53

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 1694 nieuwe positieve tests gemeld. Dat zijn er 338 minder dan gisteren.

Gemiddeld daalt het aantal positieve coronatests ook: in de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 2015 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is 16 procent minder dan de zeven dagen daarvoor.

Na weken van stabiele coronacijfers lijkt er nu een daling ingezet:

In de ziekenhuizen nam de bezetting licht toe. Er liggen nu 559 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 551), van wie 195 op de IC (gisteren: 192), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

De ziekenhuisbezetting nam iets toe:

Bij het RIVM werden 3 overleden covidpatiënten gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 6 doden per dag, tegen 5 doden per dag een week eerder.

In het weekend worden minder sterfgevallen doorgegeven aan het RIVM. Daardoor zijn op zondag en maandag deze cijfers vrijwel altijd lager dan in de rest van de week.

Logeerpartijtje voorbij, maar nog steeds geen nieuwe regering

zo, 19/09/2021 - 15:48

Het is de politici die een nachtje gingen logeren niet gelukt om het eens te worden over een nieuwe regering. Vannacht sliepen ze samen in een luxe villa in Hilversum omdat ze wilden kijken of ze kunnen samenwerken. Maar dat logeerpartijtje heeft dus niets opgeleverd.

Mark Rutte van de VVD, Sigrid Kaag van D66 en Wopke Hoekstra van het CDA waren erbij. Hun partijen denken over sommige dingen heel verschillend. Daarom was er ook een formateur bij, Johan Remkes. Hij moet ervoor zorgen dat partijen met elkaar willen samenwerken.

De politici hoopten dat er na dit weekend wél een regering zou zijn. Maar daarvoor zijn meer gesprekken nodig, zeggen ze. Over 8 dagen gaan de leiders van de VVD, CDA en D66 weer verder praten.

Gisteren maakten we deze video over het logeerpartijtje van de politici.

90.000 stukken afval opgeruimd op World Cleanup Day

zo, 19/09/2021 - 15:27

Tijdens World Cleanup Day zijn zo'n 90.000 stukken afval van de Nederlandse straten en natuur geplukt. Ruim 41.000 mensen deden gisteren mee aan de opruimactie. Ze vonden vooral veel sigarettenpeuken, blikjes en snoeppapiertjes.

Volgens de organisatie zijn er dit jaar een stuk minder plastic flesjes gevonden dan eerdere jaren. Ze denken dat dit komt doordat er sinds 1 juli statiegeld zit op flesjes.

Eerder maakten we deze video over statiegeld op kleine flesjes:

Kijk mee: het Holocaust Namenmonument in 360 graden 

zo, 19/09/2021 - 15:01

102.000 Joden en 220 Roma en Sinti uit Nederland overleefden de vervolging en de massamoord door de nazi's tijdens de Tweede Wereldoorlog niet. Hun namen zijn, 76 jaar na de oorlog, vereeuwigd in het Nationaal Holocaust Namenmonument dat vandaag is onthuld door koning Willem-Alexander.

"Ruim 102.000 mensen, die vermoord zijn om wie ze waren. Het is een getal waar je je nauwelijks iets bij voor kunt stellen", zegt Jacques Grishaver, voorzitter van het Auschwitz Comité en initiatiefnemer van het monument. "Maar in dit Namenmonument zie je in volle omvang hoeveel dat is."

In de special hieronder kun je digitaal rondwandelen door een 360 graden-weergave van het monument en een deel van alle namen op de stenen bekijken. Bekijk ook de persoonlijke verhalen achter twintig namen. Zoals dat van de 13-jarige Alida Lopes Dias, die mee moest met het kindertransport naar vernietigingskamp Sobibor of het artiestenduo Johnny & Jones, dat tot in kamp Westerbork liedjes bleef maken.

De mannen van StukTV over Jachtseizoen, ongelukken en poepen uit de auto

zo, 19/09/2021 - 14:58

Ze hebben een van de grootste YouTube-kanalen van Nederland: de mannen van StukTV. De presentatoren, Giel de Winter, Thomas van der Vlugt en Stefan Jurriens, maken daar al bijna 10 jaar video's. Sinds kort zijn ze ook te zien op tv met hun programma Jachtseizoen. Evita ging bij ze langs met jullie vragen!

Waarom hebben ze de stap gemaakt naar tv? Wat is het gênantste wat ze ooit hebben meegemaakt? En wie laat de meeste scheten? Je ziet het in de video hierboven!

2017

Het is niet de eerste keer dat we StukTV interviewen met jullie vragen. In 2017 gingen we ook al bij ze langs:

90.000 stuks afval opgeruimd op World Cleanup Day, veel minder plastic flesjes

zo, 19/09/2021 - 12:55

Ruim 40.000 vrijwilligers hebben gisteren zo'n 90.000 stuks zwerfafval opgeruimd in het kader van World Cleanup Day. Opvallend volgens de organisatie was dat het aandeel plastic flesjes in het gevonden afval sterk is afgenomen. De deelnemers vonden 37 procent minder plastic flesjes.

Volgens organisator Plastic Soup Foundation heeft dat te maken met het instellen van statiegeld op alle plastic flesjes. De regeling ging op 1 juli van dit jaar in. Plastic is en blijft wel het meest gevonden materiaal. 71 procent van het aangetroffen zwerfafval betrof een plastic object, 14 procent was papier en 12 procent metaal.

Peuken

Er deden ruim 41.000 mensen mee aan de opruimactie, op 1574 verschillende plekken. Filters van sigaretten staan op 1 in de top tien van gevonden zwerfvuil. Daarna volgen blikjes en snoepwinkels. Marlboro voert de lijst van merken aan, ook afval van Red Bull en McDonalds wordt regelmatig aangetroffen.

De organisatie verwacht dat volgend jaar het laatste jaar is dat blikjes vaak worden gevonden. Vanaf 31 december 2022 wordt er ook statiegeld gerekend op blikjes. Dat zou moeten leiden tot minder weggooide blikjes.

Monument voor slachtoffers van de Holocaust wordt geopend

zo, 19/09/2021 - 12:21

In Amsterdam wordt vandaag het Nationaal Holocaust Namenmonument geopend. Het bestaat uit lange muren met daarop alle namen van Nederlandse Joden, Roma en Sinti die zijn vermoord tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Tijdens de Holocaust werden 102.220 Nederlandse Joden, Roma en Sinti weggevoerd en omgebracht. Om hen te herdenken is het monument gemaakt.

Onze stelling gaat ook over herdenken. Op welke manier herdenk jij het liefst?

Pagina's